Translate

Monday, October 10, 2011

Penakut, Fobia Dengan Hospital...(=_=)"

Hai semua... Ape khabar...?
     Sebelum saya memulakan bicara, saya nak minta maaf sebab belum dapat blogwalking ke blog kamu-kamu yang dah comment kat blog saya beberapa hari lepas. Terima kasih kerana sudi singgah ke blog picisan saya..(^__^) InsyaAllah dalam masa yang terdekat,  saya akan bw ke blog kamu seperti selalu..



    Saya memang tengah tak sihat sejak dari minggu lepas, demam..Bila dah ok, demam balik semula...Hari selasa dan rabu  minggu lepas cuti kerja dan pergi clinic untuk dapatkan rawatan..Hari khamis dah start keja semula, walaupun masih demam sikit-sikit tapi dah ade nampak perubahan positive..Hari sabtu pergi ke office untuk siapkan kerja-kerja yang tertangguh dan kemas meja + file...Sebab minggu nie dah ade audit...Mula-mula ingatkan hari ahad nak datang office lagi, tapi tak boleh..Sebab saya dah tak sihat..Hari sabtu malam, saya sakit semula..Suhu demam naik mendadak  semula..Nasib baik ade seorang kawan yang perihatin dan mengambil berat..Dia yang drive dan hantar saya ke hospital. Di kesempatan nie nak ucapkan terima kasih kat ibu bapa saya, kawan saya beserta ibunya yang sudi hantar saya ke hospital...terharu..:')



   Sampai kat hospital masa tue dah dalam dekat pukul 9 lebih kot...tunggulah giliran kat luar..Bila masuk jumpe nurse, nurse suruh makan ubat demam dulu sementara nak tunggu doctor..Memang masa tue orang ramai kat hospital..Ramai jugak yang demam, ada jugak yang accident  luka sana sini..Err tu semua saya tak takut, saya tak takut darah pun..ecewah...(^___^)  Tunggu lagi beberapa minit, kemudian tiba giliran saya nak jumpe doctor tue. Kamu tahu, doctor tue tersalah sebut nama saya..! Yeah, takpe lah ramai jer orang terslaah sebut..Nama panjang sangat lah katakan 14 huruf...huhuhu...Bila dah tersalah sebut tue, boleh pulak cakap "nama awak nie panjang sangat, susah nak sebut"..sedihnya...huhu..Doctor tue panggil saya nora, dan dekat ubat pun tulis norazaxxxxxxxxx, dekat ubat klinik pulak nama dia tulis naza, wah..dah macam nama jenama kereta nie..ehehe....Masa pegi dua klinik sebelum nie pun Doctor-doctor asyik panggil nama nora jer..Entah-entah Doctor nie nak tengok teater The Secret Of Nora kot...huhuhu..Moralnya jangan letak nama pnajang-panjang sangat.


  Bila dah jumpe Doctor tue, kemudian Doctor tue  suruh nurse inject untuk masukkan air dalam badan..Kira sebotol air (ape entah nama saitifik dia, saya tak tahu..huhu..)..Bab nak inject nie lah yang menyebabkan punca utama saya mengelak nak pegi hospital..Sangat takut..huhu..Perkara yang paling tak boleh belah nye adalah masa nak kena inject minta mak teman dan peluk mak sekuat hati sambil nangis..sangat malu..tapi nak buat macam mana, dah memang penakut..Bila nurse tanya"adik umur berapa?" kemudian saya jawab,"23 tahun..." dalam masa yang sama ada budak kecik umur 3  tahun yang demam kena inject, selamba jer tak nangis, malah budak tue boleh tengok balik muka saya..waa..malunya..

    Doctor tue dah pesan kalau demam lagi, cepat-cepat pegi hospital semula..tapi saya tak pergi pun..saya lebih prefer pergi klinik..Semuanya sebab takut kena inject...Yelah kalau duduk dalam wad nie memang asyik kena inject jer..Dulu masa umur 8 tahun penah masuk hospital dan itulah kali terakhir masuk hospital (setakat nie)..Tak mau, pegi hospital, nanti kena inject..dah lah sakit..nak inject-inject amik darah lah, masuk air lah, macam-macam..bertambah-tambah sakitlah jawabnya..Sebab tue lah hari nie demam semula saya tak nak pergi hospital, sebab tak nak kena inject..teeeeettttt... :p




Ps:- Dulu masa kecik-kecik cita-cita nak jadik nurse, bila dah pernah kena inject terus cancelled sebab takut dengan injection..huhuhu..Sorry ya, entry yang merapu..huhu..:p

12 comments:

Namee Roslan said...

hey merpati, jaga lah kesihatan. tunggu sihat dulu then only kita jalan2 blog ok. by the way, sy tetap akan terus menyinggah untuk entry baru. :) dun worry. saya kota pada janji. :)

SoLy SoLicious said...

xsuka kena cucuk..:((

aniki said...

hahaha..lucu2 tapi kita sama..gua pun tak suka hospital dan jarum.walaupun doc yang nak inject tu doc perempuan yang cun,gua tetap tak suka..hahaha

senyumSOYA said...

hehe..saya pun takot nak jumpa doktor... ^^"

Nizam Ijam said...

jaga kesihatan leklok :D

hyemynameisrasyid said...

we shared the same problem.,1st.,slalu kena panggil dgn nama yg salah di hospital/klinik sbb nama panjang dan rare.,2nd.,tak gemar ubat dan benci inject~.,hehe

dhiera said...

get well soon ye. setiap hari saya amek darah orang.

Hana Soffelia said...

Hana pun takut nk g hospital. Tak suka bau hospital, mcm2 ubat.

get well soon ye.

Saiazuan said...

sy tkt jarum!

get well soon k

Amoi MiyaSya said...

takut gi hospital ? hehe. comel je . kitre suka g hospital :P

Terbang Bersamaku said...

Namee Roslan:- ok thanks ye namee sb amik berat..dan salu bagi support kat blog picisan sy nie..sy dah sihat dah skrg, alhamdulilah..

SoLy SoLicious :- tau takpe, sakit kan..

aniki :- Dr cun ..kurang lah sikit rasa sakit kalau DR cun yg inject..:p

senyumSOYA :-haha..smalah kt..

Nizam Ijam:-thanks ye...=)

hyemynameisrasyid :-tau takpe, nama panjang2 mmg susah org nk sebut...err..awk pun takut injection ke..? hehehe..=)

dhiera :- setiap hari amik darah org..? tak takut ke..? awk nurse ea..?

Hana Soffelia :- tau takpe, pegi hospital main tambah sakit adalah..huhu..
thnaks ye..=)

Saiazuan:- eh takut jarum juga...? hehehe..
btw, thanks..=)

Amoi MiyaSya :- bagus lah tak takut hospital...sanng sikit bila sakit...huhu..

Run Away said...

tak suka kena injet..huh....semuga awk sihat selalu...;d

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...