Translate

Sunday, August 7, 2011

Jawapan Bijak Bila Berdepan Si Hidung Belang





Pernah dengar perkataan si hidung belang...?
Ok, dulu mase zaman budak hingusan bila bace kat mana-mana yang ada sebut si hidung belang, mula-mula tue saya fikir ia bermaksud harimau..Yalah, harimau kan belang-belang takpun zebra....huhuhu...
Bila dah besar nie baru tahu perkataan "si hidung belang" tue membawa maksud lelaki berperangai buaya aka playboy yang suka mempermainkan perempuan...Diorang nie cuma anggap perempuan sebagai tisu pakai buang jer..
Ya, seperti ayat ini:- "Lidah berbelit macam sesumpah,tipu awek sana tipu awek sini siap bersumpah-sumpah, habis madu sepah dibuag bersepah-sepah,habis "body" awek-awek di ratah, lepas dah dapat anak luar nikah, di buang baby tak berdosa tue dalam tong sampah, oh ternyata perangai memang jelik buat orang menyampah!"
.
.
.


Ok, sekarang nak bagi sedikit contoh dialog lelaki hidung belang nie :-


#Situasi 1#

Boy: U sayang I tak...?
Girl:- Eh, mestilah I sayang...
Boy: Berapa percent U sayang kat I...?
Girl: Ermmm...tak terkira berapa percent...I sayang U melebihi diri I..(ayat nak neyedapkan hati jer..:p )
Boy:-Apa bukti U sayang kat I...
Girl: I selalu rindu kan U, I setia dengan U...I..
Boy: Err..tue jer ke...? Kalau I kata I nak lebih dari tue U sanggup tak...? U kata U sayang I...?
Girl:- Apa maksud U?
#Girl dah mula pelik#
#Boy dah mula masuk jarum...wahh ade peluang nie...#
Boy: Ermm..U faham-fahamlah maksud I...I nak, U jadik milik I sepenuhnya..U jangan risau, I akan kahwin dengan U,  I promise...
Girl: Oh begitu ke maksud U..? Sekarang boleh I tanya U something tak...?
Boy: Ya, ape dia..?
Girl: Betul ke U sayang kan I...?
Boy: Betul..mestilah I sayangkan U...I love U so much dear...
Girl: Oh kalau macam tue kenapa U tak meminang I, lepas tue nikah jer dengan I...? sebab bila dah nikah I akan jadik milik U sepenuhnya kan..? Kenapa mesti nak buat semua tue sebelum nikah kalau U betul-betul sayang I...Sebab kalau U memang nak nikah dengan I, tak perlu buat macam tue sebelum kita nikah, sebab bila dah nikah nanti I memang hak U sepenuhnya.... 
Boy: Ok, kalau macam tue, kalau I curang dengan girls yang lagi hot, U jangan menyesal...!
Girl: I tak menyesal pun....Sorry, I lebih sayangkan Tuhan berbanding U...
Boy: ........

#Situasi 2#

Boy: Baby, Erm...U nie comel lah...
Girl: Thanks dear...
Boy: Kita dah lama couple kan..I tak pernah pun tengok rambut U......I think, U mesti lagi comel + cantik kalau free hair kan...So, why not U bagi kat I sekeping dua gambar U yang comel+ sexy sikit...
Girl : Nak buat apa pulak...?
Boy: saja I nak simpan..
Girl: Eh tak bolehlah...
Boy: I kan Bf / Tunang U...I nie kan bakal suami U...U dah lupa ke...? U tak sayang kat I eh...?
Girl: Sebab U Bf/ tunang I lah, I tak bagi...Sebab U tue cuma bakal suami I dan yang paling penting sekarang nie U bukan suami I...
Boy: U janganlah risau I takkan curang, I akan jaga gambar tue baik-baik..takkan lah I nak sebar-sebarkan pulak..I takde lah sejahat itu ok...
Girl: Apa jadik kalau kita break off..So U boleh gunakan gambar tue untuk ugut-ugut I kan...? Apa-apa hal nanti I jugak yang malu dan bukannya U...Lagipun I taknak lah..Kalau U baik, mesti U nasihatkan I suruh jadik sopan dan bukannya nak mintak gambar I yang bukan-bukan... ye tak...?
Boy: .....( adeh terkena sudah..)
.
.

Yeah..gadis-gadis semua perlu jadik lebih bijak bila berdepan situasi-sitausi macam nie...
Dan jangan sesekali menjadi cepat cair bak ais terkena cahaya matahari apabila mendengar janji-janji palsu lelaki buaya macam nie...
Kena lah jadik tegas dan tetap pendirian ye..jangan terlalu mudah sangat terpujuk dek pujuk rayu seperti kata-kata manis, sikap yang caring + romantic,  hadiah, bunga, teddy bear dan coklat ...
Takkan kamu sanggup menjadi mangsa tisu pakai buangnya yang seterusnya demi kerana cinta...?
Ingat jangan kerana cinta hidup kamu yang merana...
Dan jangan jadikkan cinta sebagai tiket alasan untuk menghalalkan semua cara untuk meluahkan rasa cinta yang terbuku di hati...
Jangan korbankan perkara-perkara yang sia-sia demi hubungan yang belum tentu lagi kemana hala tujunya...
Ingatlah, sayangilah Allah SWT , keluarga kamu dan diri kamu sebelum kamu memberi rasa sayang atau cinta itu kepada manusia lain.Maka, dengan cara inilah kamu tidak akan mudah tunduk dan terpedaya dengan cinta palsu yang akhirnya menjadi racun berbisa membunuh hati dan seluruh sanubari mu...
Seseorang yang menyayangi kamu pasti tidak akan mengajak kamu melakukan perbuatan terkutuk lagi sia-sia, malah dia sudah pasti membimbing kamu kearah kebaikan dan melindungi keselamatan dan harga diri diri kamu..

Jadi, jangan pernah takut untuk di tinggalkan oleh lelaki buaya seperti itu..
Apa yang perlu ialah kamu mesti kena tetap pendirian dan jangan sesekali berundur dan cair dengan pujuk rayu palsu itu..


P/s: Entry ini adalah sepenuhnya pendapat peribadi pemilik blog ini menegenai isu ini..Gambar yang terpapar adalah di perolehi daripada Google Image..

Nota:- Saya mendapat ilham menulis tentang perkara ini, setelah membelek akhbar kemudian terlihat berita orang di tangkap khalwat di bulan Ramadhan yang mulai ini..Hurmm...Gadis-gadis sekalian, tolonglah sayangi diri anda ya...Hormatilah bulan mulia nie...

12 comments:

GR said...

kerana tersilap etika bercinta, manusia boleh hanyut. kalau cintakan dia, doa banyak2 kepada Allah supaya dia adalah jodoh kita. tapi jangan mula mendesak diri semata-mata mengharapkan cinta dia.

serahkan pada Allah, jauhi maksiat :)

ILA HonEyBuNNy said...

entry peringatan untuk kita semua kaum hawa kan...

sedih tgk gadis2 sekarang...dah ramai rosak dan terpedaya dengan ayat2 laki neh...

kena hati2 dengan ayat2 dan jnji manis lelaki ne sebelum kita kawin kan..huwawaw

jangan kerana lelaki...maruah kita tergadai...

Orange said...

Ayat power dah habis sebelum kahwin. hehe. Nikmat pun hilang lepas kahwin.

Yang pandai tarik tali dengan nafsu..selamat lah. Yang mudah terpengaruh habislah....

Nikah dulu, baru kuarkan ayat power. kan romantik tu....ish3 hehe

Sekamar Rindu said...

salam...


selalunya lelaki buaya mcm tulah...anggap semua perempuan ini bahan mainan saja..

Awan Biru said...

Ha kawan-kawan, ingat pesan sis Merpati ni. Bukan untuk kaum Hawa saja tetapi buat kaum Adam juga. Kalau tak malu dengan manusia lain pun, malulah dengan Allah sebab semua apa yang kita lakukan tidak terhijab daripada pandanganNya.

Terbang Bersamaku said...

GR :- Betul tue, saya setuju 100% dgn pendapat awk...

ILA HonEyBuNNy:- skrg nie mmg bnyak kes-es mcm nie..pokok pangkalnye jgn mudah percaya & terpdaya dgn janji manis...

Orange :- Betul tue...bila semua benda dah buat dan dah cakap sblum nikah,nnt bila dah lpas nikah jadik bosan...tue yg cepat2 jer becerai..

Sekamar Rindu :-Yup, mereka mmg mcm gtue...jadik jauhi lelaki buaya..

Awan Biru:- (^______^)

Aina said...

kebanyakan spesis hidung belang, boya darat,dan yg seangkatannya x mudah dikenali kecuali selepas si gadis sudah terjebak dan terjerat.Bila nasi dah jadi bubur semuanya dah terlambat...kecuali jika si gadis bercinta pakai akal dan berlandaskan syariat.tp kalau boya tu pakai kopiah, dimulut madah pujangga bersulam hadis dan ayat Quran , bukan takat si anak, mak bapak habis kene jerat sama.cemana tu??

Terbang Bersamaku said...

Aina :- Fuhh..betul tue kak aina...buaya lah katekan mmg pandai bertopeng..biasenye spesis mcm nie suka umpan guna paras rupa, duit,harta , kata2 manis& sikap yg caring + romantic..hurmm..kalau sampai si buaya menyamar jadik alim & gunakan agama utk perangkap prempuan mmg sgt tak patut tue..

Pak Pis said...

pak pis anti lelaki cam gini...i don't like it all...Sebab diorang memburukkan kaum lelaki yang mcm pak pis ni...(maaf pak pis rupe cam aaron aziz sikit :) )

Terbang Bersamaku said...

Pak Pis:- tau takpe..sy pun anti jugak...Aaron Aziz versi nogori...hehehe...

tOyO said...

good entry..^^,

Terbang Bersamaku said...

tOyO:- Thanks...Btw, thanks sudi singgah blog sy..

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...