Translate

Tuesday, August 23, 2011

Iklan-Iklan Yang Patut Ada, Tapi Tiada Di Negara Kita


Bila bulan Ramdhan jer dna dah dekat-dekat nak raya macam sekarang nie, mesti kat tv kita banyak tersiar iklan-iklan raya kan..Kalau masa awal-awal ramadhan , ada jugak iklan puasa..Tapi  babak yang di tonjolkan adalah  tengah berbuka puasa...kira tengah makan-makan lah kan..


       Tapi kan, pernah tak kita tengok iklan yang mcam nie kat tempat kita...? Belum ada lagi kan setakan nie..? Harap-harap lepas nie, adalah syarikat-syarikat besar yang akan buat iklan macam nie..Sekali sekala buat ikaln berunsur positive dan dakwah macam nie apa salahnye kan...takkan nak keluar iklan semua nak untung jer kan..Memanglah matlamat perniagaan untuk dapat untung, tapi apa salahnye kalau kita buat pulak iklan macam nie..Tambah pulak zaman dah akhir zaman nie,masaalah gejala sosialnya dah bertambah-tambah dan dah sampai ketahap kronik...

.
.
.
Jom layan iklan yang saya dapat dari you tube sebentar  tadi...
Boleh kan luangkan masa barang seminit dua...?


~Kalau kita boleh ada masa baca suratkhabar, majalah, novel-novel cinta dan macam-macam buku yang tebal-tebal tue, napa pulak kita mesti kena rasa susah sangat dan tak de masa untung membaca Al-Quran, walaupun seketika...Takkan dalam 24 jam sehari masih belum cukup untuk kita laungkan masa dalam beberapa minit (paling kuranglah) untuk membacanya...Kenapa boleh ada masa baca komik dan novel cinta walupun masa tue kita tengah sibuk nak exam, dan kenapa tak boleh ada masa untuk membaca Al-Quran...??~
~Wahh..kereta Malaysia kat negara Arab..!~




~Bebudak lelaki memang suka main game kan..? Tapi jangan lupa solat ye...Satu lagi jangan sampai "Game" membelenggu hidup anda! Jangan sampai kerana "Game", tanggungjawab kepada Yang Maha Esa diabaikan, Jangan Kerana "Game" buku-buku dan pelajaran diabaikna, Jangan kerana "Game" tanggungjawab kita di tempat kerja kita ketepikan, Jangan kerana "Game" anak isteri terbiar tak makan..!~



~Wanita dan gadis-gadis memang suka bershopping kan..?
Lebih-lebih lagi dah nak Raya nie kan..
Mesti macam-macam keperluan nak di beli dan di sediakan...
Sana sini ada jualan murah..
Sampai pening kepala nak buat pilihan....
Dalam sibuk kita membeli- belah, jangan lupa tanggungjawab kita kepada Tuhan Yang Maha Esa..~


P.s:- Entry ini sekadar pesan memesan sesama kita, Saya mendapat lah untuk buat entry nie selepas terlihat iklan-ikaln menarik ini di You Tube..

Nota:- Entry ini adalh cetusan idea penulis blog ini,Credit Video kepada You Tube... (^___^)

7 comments:

Namee Roslan said...

betul juga kan. bila awak utarakan then saya realized. iklan kita very typical. dan kadang2 nk buat islamic tp x jadi. even ucapan Selamat Hari Raya tapi model sexy pakai tube dress. aneh.

Terbang Bersamaku said...

Namee Roslan :- Tau takpe, sbb tuelah saya rasa nak sangat buat entry pasal nie lepas tengok iklan kat you tube tadi...

Ucu Faridah said...

bagus info awak ni...sesungguhnya manusia yg bernama islam mmg suka kpd benda yg melalaikn..

sekamar rindu said...

salam.

ketiga2 iklan yang sungguh dalam mesejnya..

tak ramai mungkin tak ada iklan yg pertama tu ada orang buat di negara kita..membaca al-quran tatkala menunggu jalan jem.

hebat anda..!

tOyO said...

xbleh view youtube..kena block kat opis..hehe..

sakurasue said...

iklan negara arab mmg terbaeklah.
paling suke iklan game tuh.hihi popcorn terabur pon boleh pause taw.haha

Terbang Bersamaku said...

Ucu Faridah:- thanks kak..(^___^)
ini skadar ingat memngigat sesama kt, juga peringatan buat diri sy sendiri juga..

sekamar rindu :- ketiga2 iklan nie mmg membawa maksud yg mendalam...wlpn iklan nye sekejap, tp yg penting mesej nye..

tOyO :- kat opis sy pun tak boleh nk bukak youtube jgk..bkn stakat youtube jer, smua website xleh bukak kecuali email n webste office..huhuhu...

sakurasue:- tau tak pe...=)

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...