Translate

Tuesday, July 5, 2016

Selamat Hari Raya 1437H / 2016M



Anak itik berlari-lari,
Berlari-lari di tepi paya,
Jatuh tergolek terlanggar tin,
Ucapan dihulur pengganti diri,
Selamat Hari Raya,
Mohon Maaf Zahir dan Batin...

Di penghujung Ramadhan 1437H / 2016 M
Saya dengan rendah hati ingin memohon ribuan ampun dan maaf kepada anda semua andai ada silap salah saya, terkurang atau terkasar bahasa, tersilap tingkah atau tersalah cara yang membuatkan anda terguris hati, tercalar rasa... Maaf atas kekurangan saya... Semoga anda sekeluarga sihat sentiasa, panjang usia, ceria sentiasa disamping keluarga tercinta serta semoga murah rezekinya....

Yang ikhlas
_nzs_
sya_merpatiputih88

Sunday, June 19, 2016

Birthday Adik Dan Hari Bapa

-Gambar kenangan ayah dan Allahyarham adik-

18.6.2016
Birthday Allahyarham adikku yang tercinta... Tahun ini genap usiannya 26 tahun. Tapi dia telah pergi buat selamanya ketika usianya 7 tahun. Satu kematian yang mengejut, yang tidak dijangka. Kerana adik tidak punya sebarang penyakit. 31.081997- Masih segar diingatan bagaimana cerianya adik waktu itu, pagi dan petangnya penuh gurauan. Tiba-tiba adik jatuh. Maghrib itu adik sesak nafas. Akhirnya adik meninggal dalam perjalanan ke hospital.Memang pada mulanya sukar diterima dengan akal, kerana terlalu cepat adik tinggalkan kami. Tapi akhirnya kami redha dengan ketentian Illahi. Rindu terhadap adik tetap tersompan disanubari. Kenangan indah kami bersama masih segar dimemori. Kerinduan ini tak tertanggung rasannya... Tak terucap dengan kata-kata. Pergimu tiada gantinya. 31.08.2016 nanti genap sembilan belas tahun adik tinggalkan kakak... Selama itu jugalah akak sunyi. Jika insan lain meriah puasa dan raya nya bersama adjk beradik, kak sunyi. Jika insan lain berebut-rebut nak cuti panjang untuk bercuti bersama keluarga ke sana sini, akak sunyi Jika insan lain seronok bersiar-siar dan beriadah bersama adik beradik, akal sunyi. Jika insan lain seronok bergurau senda, bergaduh manja dengan adik beradik, akak sunyi. Jika insan lain gembira berbual mesra meluahkan isi hati dan berlongsi pendapat dengan adik beradik, akak sunyi.. Sesungguhnya kehilangan mu adik meninggalkan impak besar pada diri ini. Jika dulu kamu jadi teman, sahabat kini tiada lagi. Jika dulu meriah dengan gurauan manjamu kini tiada lagi.Jika dulu kita selalu pakai baju sama kini tiada lagi. Semua itu tiada lagi. Selamasembilan belas tahun itu jugalah akak menjadi perindu yang sentiasa merindumu adik. Pernah banyal kali kamu hadir dalam mimpi. Itu pun sudah buat akak gembira. Akhir kata semoga kamu tenang di sana adikku yang tercinta.


19.06.2016

 Selamat hari bapa buat ayahku yang tersayang.  Semoga ayah murah rezeki dan sihat sentiasa hendaknya serta semoga ayah dipanjangkan usia.Terima kasih atas segala pengorbanan selama membesarkan diri ini. Tak terbalas jasa ayah pada diri ini. Bila nak pergi tempat-tempat yang susah parking mesti ayah hantarkan dengan motornya. Walaupun diri ini dah berkereta sendiri. Seorang ayah itu sentiasa menjadi "hero" di hati anak perempuannya. Kalau nak makan apa-apa atau nak beli apa-apa biasanya ayah akan belikan (jika ayah punya kemampuan). Ayah memang lebih tegas dari emak. Tapi  kerana kasihnya ayah terhadap diri ini  sebab itulah beliau tegas. Terima kasih ayah....

Saturday, June 11, 2016

Riak atau Iri Hati?

   



     Sejak awal tahun ni banyak bertebaran di laman-laman social tentang tanda-tanda riak zanan moden/ zaman sekarang . Banyak perkara yang disentuh, iaitu perkara-perkara / perbuatan yang di share di laman-laman social. Persoalannya adakah benar mereka ini riak...? Siapa kita untuk menilai apa yang ada dalam isi hati seseorang itu...? Berikut adalah ulasan dan pandangan saya tentang tanda-tanda riak zaman moden / zaman sekarang nie:



1. Gambar Bahagia Bersama Pasangan / Keluarga / Kawan-Kawan :




- Ini katanya riak sebab terlalu menonjol kebahagiaan sampai mata yang memandang 😣"berbulu". Katanya lagi "Tak elok tonjol kebahagiaan sebab nanti orang 😑menyampah, buat orang yang tak kahwin lagi rasa sedih sebab belum ada pasangan". "Jangan tunjuk sangat konon keluarga bahagia,macamlah perfect sangat😒" katanya. "Asyik upload gambar pegi oversea jer, nie mesti nak menunjuk banyak duit dapat melancung 😒sana sini." Sebab kata mereka tak ada keluarga yang sempurna sangat / bahagia sangat,mesti pernah bergaduh dan sebagainya. Takkan lah happy 24/7 kata mereka lagi. Jangan tunjuk sangat happy bersama kawan-kawan ramai, kata mereka "Eleh... Tengoklah nanti masa dia susah mesti semua kawan-kawan dia tu tak ada.."😒



Ulasan saya: 

Memang hakikat hidup berpasangan/ berkeluarga / berkawan ada pasang surut,  ada suka dan duka, ada kala berselisih faham, ada kala terasa hati dan ada kala bergaduh. Itu semua asam garam kehidupan. Bak kata Allahyarham Tan Sri P.Ramlee "sedangkan lidah lagi tergigit". Mereka upload gambar bahagia adalah untuk merakam detik-detik indah dan bahagia kenangan bersama. Kenapa pula anda yang terasa hati? Saya sebagai orang yang belum berkahwin langsung takde nak terasa annoying bila kawan-kawan upload gambar bahagia bersama pasangan mereka. Kita sebagai kawan / saudara patutnya doakan yang baik-baik buat kawan / saudara kita dan sepatutnya kita juga gembira bila melihat mereka bahagia. 




2. Upload Gambar / Video Anak:








-Ini pun katanya riak. Sebab kata mereka 

"Eleh.. saja lah tu nak tunjuk anak👶 dia comel, anak dia bijak.. Nak mintak orang puji sebab tu asyik upload ajer gambar & videonya... Macam dia sorang jer ade anak.." kata mereka lagi "Tak elok tunjuk-tunjuk sangat ada anak, nanti orang yang takde anak lagi sedih."😣

Ulasan saya:

Tak salah pun mereka nak upload gambar/ video anak. Baby  & kanak-kanak kan comel. Mereka upload gambar/ video untuk dijadikan kenang-kenangan dan share detik-detik indah tumbesaran anaknya. Lalu, siapa kita nak label mereka riak sebab saja nak tonjolkan anak...? Saya sebagai orang belum berkahwin dan belum punya anak tak pernah nak rasa iri hati tengok kawan- kawan yang upload gambar perkembangan anak mereka. Kita sebagai kawan / saudara patutnya doa yang baik-baik dan ucapkan yang baik-baik buat anak kawan / saudara kita iu. InsyaAllah, nanti anak-anak kita pun jadi baik-baik juga bila kita sentiasa doakan yang baik-baik buat anak orang lain. Ya, betul tak semua gambar / video sesuai di upload, sebab adanya manusia pedophile. Iaitu orang yang bernafsu pada bayi dan kanak-kanak. Mereka nie boleh jadi perogol dan peliwat kanak-kanak / bayi. Menakutkan bukan? Jadi cuba elakkan upload video / gambar anak dalam keadaan yang terdedah tubuh badan dan sebagainya yang boleh membuatkan si pedophile bernafsu.




3. Kongsi Tips Membesarkan Anak (Parenting tips):




-Ini juga dikatakan riak. Kata mereka "Eleh.. baru ada anak seorang / dua dah sibuk nak kongsi parenting tips... Orang yang ada anak ramai tak ada pun gelabah nak kongsi parenting tips nie semua... Macam dia ajelah ibu bapa terbaik kat dunia..."😒


Ulasan saya :

Bagus parenting tips nie, bagi mereka yang dah ada anak  sangat membantu dan juga bagi kita- kita yang belum ada anak nie at least taulah sikit-sikit ilmu untuk mendidik anak. Boleh simpan dan praktikkan mana-mana yang sesuai (ikut kesesuaian) bila dah ada anak nanti. Saya tak rasa ada apa-apa masaalah pun baca parenting tips. Suka lagi ada, sebab dapat tambah ilmu.




4. Kongsi Tips / Ilmu Yang Bermanfaat / Ilmu Agama:






-Ini pun katanya riak. Kata mereka "Kalau nak baca tips / resepi / apa-apa ilmu yang bermaanfaat / ilmu agama tak payah lah asyik-asyik nak share kat timeline. Baca sendiri sudahlah tak payah nak share sangat. Ke nak menunjuk?". Bosan dan annoying katannya. Kalau tulis status Islamic katanya berlagak macam diri tu ustaz/ustazah. Kalau tulis status motivasi katanya macam bagus sangat nak motivate orang. Kalau tulis tips kewangan / tips hartanah dikatanya menunjuk-nunjuk harta yang ada. Kalau tulis resipi dikatanya riak "Eleh sebenarnya bukan nak share resepi sangat tapi nak tunjuk pinggan mangkuk dia cantik, perabut dapur dia cantik lah tu." "Macam lah dia tu pandai sangat masak. Macamlah masakkan dia tu sedap sangat. Masakkan simple pun nak share resipi. Annoying okay..."😒

Ulasan saya:

Ini dah peringkat teruk kalau berkongsi ilmu pun salah dan dikatakan riak. Lalu kita nie nak jadi generasi yang macam mana? Adakah generasi pembenci ilmu? Sedarkah kalian terputusnya amalan anak adam bila meninggal dunia kecuali tiga perkara. Iaitu doa anak yang soleh, sedekah jariah dan ilmu yang bermafaat. Ya, ilmu yang bermanfaat yang dia tulis atau share bukan sahaja bermanfaat buat orang yang baca tapi bermafaat juga buat orang yang tulis atau share ilmu tu. Lalu mengapa taknak gunakan medium social media ke arah kebaikan iaitu saling berkongsi ilmu? Bukankah ianya sangat baik menjadi genarasi berilmu? Bukankah kita yang muslim nie punya tanggungjawab menjadi da'ie? Ya, untuk sebarkan dakwah islamiyah. Saya sebagai seorang yang suka membaca tak rasa pun berkongsi tips/ ilmu bermanfaat / resipi / ilmu agama sebagai satu masaalah. Malah saya amat menyambut baik. Kerana dapatlah kita ilmu selain dari merapatkan ukhwah persahabatan.




         Jika rakan/ saudara kita sedang bahagia bersama pasangan dan keluarga, punya 💰rezeki yang melimpah. Usah ada iri hati atau hasad dengki. Kerana setiap apa yang dia nikmati hari ini adalah hasil penat lelahnya dan usahannya. Kita nampak dia mewah berbelanja, rumah besar, kereta besar, banyak barang kemas (emas) tapi kita tak tahu bagaimana dia bersusah-susah  mencari rezeki. Dia buat kerja part time dua tiga tempat, dia buat macam-macam business online/offline,dia ada rumah sewa, dia sambung 🎓study, dia pergi seminar sana sini, baca macam-macam buku📚 dan dia berdoa dan beramal ibadah tanpa rasa jemu. Jadi sebab itulah kini dia berjaya. Jadikan kejayaannya sebagai sumber inspirasi juga untuk kita berjaya,  usah pula kita beriri hati atau  berhasad dengki dengan kejayaannya. Jika kita lihat rakan / saudara kita punya kerjaya baik, punya pendapatan yang pada kaca mata kita tinggi. Tapi sebaliknya kita tak tahu tanggungjawab yang dipikul di bahunya juga berat, tanggungan perbelanjaan bulanannya juga sebenarnya banyak. Kita tiada di situasi mereka, jadi usahlah kita menghukum.





         Siapalah kita nak kata orang riak? Adakah kita boleh baca apa yang ada dalam hati mereka. Setiap orang ada hobi dan minat yang berbeza, jadi tolong hormati minat orang lain. Ada yang minat gadjet/kereta/motor/hartanah/fesyen/tips atau petua /resipi/melancong/ mengembara  /bercucuk tanam/memelihara haiwan kesayangan dan sebagainya. Majoriti dari kita biasanya akan upload gambar atau status atau entry di laman social berdasarkan apa yang kita minat. Jadi biasanya mereka upload sebab nk berkongsi pengalaman/cerita dan rasa gembira. Jadi, jika dah tak suka sangat nak tengok apa-apa status  /gambar/video yang di upload oleh dia masuk dalam timeline kamu, adalah lebih baik kamu unfollow saja. Daripada kamu menambah dosa😈 kering mengutuk, mengumpat,memfitnah, iri hati dan hasad dengki. Jangan add orang dalam friend list semata-mata nak jadi 👀👂stalker. Kerja nak cari silap / salah orang, dan kemudian jadi keyboard warrior dengan kutuk secara berjemaah. Jaga adab, jangan biadap. Jangan suka menilai orang, sedangkan kita tak tahu perkara yang sebenar. Hanya Allah swt sahaja yang tahu setiap apa yang ada dalam hati setiap manusia. Kita ini manusia, usahlah mudah melabel  dan menghukum orang. Seoalah-olah kita dapat baca hati mereka, sedangkan kita tak tahu apa yang ada dalam hati mereka. Mereka hanya ingin berkongsi kegembiraan, tiba-riba kita pulak nak tuduh mereka riak. Siapa kita untuk menilai hati orang? Doa yang baik-baik dan ucapkan yang baik-baik untuk orang lain. Pasti yang akan datang / berlaku pada diri kita yang baik-baik juga. Jika tak boleh doa yang baik/ ucapkan perkara yang baik lebih baik kita diam sahaja, daripada menjadi keyboard warrior yang keluarkan kata-kata menghina/ mengherdik/ mencela orang hingga orang yang baca rasa tersinggung. Jika hati kita tidak suka melihat orang lain bahagia, harusnya hati kita yang perlu disemak semula. Adakah kita ini adalah insan yang punya iri hati dan hasad dengki...? Jadi adakah hati 💓 kita ini bersih? 



P/s: Entry ini adalah sepenuhnya idea dan ilham serta pandangan peribadi saya selaku penulis blog ini (http:// merpatiputih88.blogspot.com). Sebarang kekurangan atau kekhilafan harap dimaafkan.


Sumber gambar: google images

Friday, June 10, 2016

Selamat Berpuasa




Assalamualaikum wbt...
kepada semua pembaca blog saya,saya ingin mengucapkan sealamat berpuasa & selamat menyambut bulan Ramadhan Al Mubarak... Semoga anda semua sihat sentiasa & dimurahkan rezeki... Semoga anda semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna...


_Merpatiputih88_
Johor Bahru, Malaysia

Monday, May 16, 2016

Hidup Kita Taklah Sesempurna Drama TV

   Jika diberi kesempatan untuk memilih jalan hidup yang bakal / akan kita lalui, pasti kita akan pilih yang paling sempurna bukan...? Semunaya serba sempurna dan indah belaka. Senang lenang, langsung tak susah. Tapi takdalah cabarannya. Mana ada manusia yang hidupnya langsung takda masaalah... ? Tapilah selalunya dalam filem atau drama tv jalan cerita pun macam dah cliche sangat. Kadang-kadang terlalu sempurna pun ada. Nah, kat bawah nie saya dah senaraikan ciri-ciri kesempurnaan hidup seperti yang selalu tergambar dalam drama tv / filem:


1. Baru habis belajar dah dapat jawatan besar & gaji besar (CEO)



    Ini bergantung pada rezeki masing-masing. Kalau family kamu memang ada business besar, maka senanglah nak dapat peluang kerja dekat company family sendiri. Kalau kamu anak orang berpengaruh senang nak dapat jawatan besar. Pendek kata tak payah susah-susah macam orang lain nak kena berpehempas pulas cari idea nak buat resume & cover letter, dan tak payah tiap-tiap hari nak cari kerja dekat website-website pengiklanan kerjaya / suratkhabar. Tapi berapa ramai yang nasibnya sebaik ini? Zaman sekarang nie ramai graduan susah dapat kerja. Saya pun pernah melalui situasi itu. Hari-hari tengok kat website jobstreet etc dan suratkhabar semata-mata nak tengok jawatan kosong lepas tu apply. Pusing kawasan industri dan bandaraya cari-cari kerja kosong dan direct hantar resume. Pergi interview sana sini. Semua tu saya dah lalui.. Jadinya tak salah pun bermula dari jawatan rendah dahulu, cari pengalaman. Lepastu bila kamu dah ada pengalaman boleh apply kerja jawatan idaman kamu tu


2. Baru kerja dah pakai kereta besar dan kereta import (BMW , Mercedes)



    Kalau dalam drama tv tu kereta watak utama mesti nak besar ajer. Kerja tak sampai sebulan dah keluar kereta mewah. Ok, kalau kamu  berasal dari keluarga kaya raya dan korporat memang tak mustahil. Mungkin jugak gaji kamu besar, jadi setakat nak bayar duit kereta ape adehal ye tak? Small matter jer... Reality nya berapa ramai yang bernasib baik begini? Berapa ramai yang lepas habis study terus dapat kerja yang gaji besar? Reality nya ramai jer yang baru-baru nak mula kerja terpaksa share kenderaan dengan kawan,  naik kenderaan awam, naik motor biasa ajer atau guna kereta keluarga yang dah lama digunakan. Lepas dah dapat gaji barulah menabung kumpul-kumpul duit, barulah lah boleh beli kereta tempatan. Kalau nasib baik baru dapat kereta import.





3. Rumah besar dan mewah (bungalow / villa mewah)


     Nie lagi satu hal, kalau dekat dalam drama tv tu baru jer kerja / kahwin terus duduk rumah mewah bungalow / villa terus, paling kurang pun condominium. Kiranya rumah pertama terus rumah mewah. Rumah-rumah biasa nie tak main. Amboi... Ini pun bergantung rezeki jugak. Kalau dah family kaya, atau gaji besar, ada business yang masyukk memang logik sangat. Reality nya bagi kita yang berasal dari family biasa-biasa dan gaji biasa-biasa nie bukan mudah nak beli rumah mewah sebagai rumah pertama. Ramai jer orang yang baru nak mula kerja yang duduk dengan keluarga ataupun menyewa ramai-ramai dengan kawan-kawan tak pun sewa bilik jer. Ramai jugak yang dah nak kahwin tapi masih tercari-cari rumah yang sesuai untuk duduk lepas kahwin. Rumah sewa pun makin lama makin mahal. Nak beli rumah pun harga rumah makin mahal.  Mujur zaman nie ada skim Rumah Mampu Milik. Nak beli rumah pun kena standby booking fees, legal fees dan deposit tu semua. Tu semua memerlukan duit, dan perlulah disimpan. Jadi tak salah pun kalau mula-mula duduk rumah sewa, lepas tu beli rumah kecil pun takpe, bila dah ade duit lebih baru duduk rumah size sederhana, kalau ade rezeki baru upgrade jadi rumah mewah.    


 4. Pasangan cantik + tampan



       Ini biasa, sebab biasanya watak hero dan heroin mesti nak yang tampan + cantik, kira sama cantik sama padan bak pinang dibelah dua gitu. Hakikatnya, kita tak boleh menilai tahap keserasaian dan kebahagiaan pasangan tu berdasarkan rupa paras sema-mata. Siapa kita nak menilai orang lain? Sudah terlalu sempurna sangatkah kita?


 Akhir kata, walaupun hidup kita taklah sesempurna seperti senarai di atas, tapi itu tak bermakna kita tak boleh hidup bahagia. Bahagia itu subjektif. Hiduplah secara sederhana mengikut kemampuan kita. Jika dikurniakan rezeki lebih tak salah untuk hidup mewah (ikut kemampuan). Tapi, usah dipaksa untuk kelihatan sempurna di mata masyarakat hingga sanggup bergolok bergadai, hutang keliling pinggang semata-mata nak nampak gah dan mewah. Mungkin jalan hidup kita agak sukar dan taklah mewah atau kaya raya seperti drama tv. Tapi itu semualah yang akan menjadikan kita seorang insan yang berdikari, sabar , tabah dan cekal serta tahu menghargai kehidupan. 


Entry ini hanyalah ilham picisan saya selaku pemilik dan penulis blog ini. Selamat malam... Sumber gambar  : google image.

    


Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...