Translate

Sunday, July 24, 2011

Warna Melambangkan Jantina???


Pink = Perempuan...
Biru = Lelaki...

Ada yang memberi pandangan bahawa pemilihan warna sangat penting terutama bagi pemilihan warna pakaian oleh perempuan ataupun lelaki...
Perempuan di katakan lebih nampak cute, ayu , comel dan lebih sesuai dnegan warna pink..
Sebab warna pink tue sendiri dah melambangkan sifat-sifat kelembutan seorang wanita yang memang peka lagi sensitif naluri dan perasaannya
Selain warna pink, warna-warna yang lembut juga melambangkan ciri-ciri kewanitaan..
Lelaki pula dikatakn lebih sesuai memilih warna biru supaya nampak lebih macho, tampan, segak, maskulin dan sebagainya...
Oh ya, kebanyakkan lelaki juga sangat meminati warna hijau..
.
.
Contoh terdekat apabila seseoarng itu baru sahaja di kurniakan cahaya mata, maka pemilihan warna pakaian dikatan perlulah bersesuain dengan jantina bayi mereka...
Katanya agar tidak kelihatan janggal..
Baby boy- Baju dan semua mainan kalau boleh biarlah warna biru atau warna-warna yang melambangkan sifat maskuliniti (betul ke ayat nie...? )

Baby Girl- Baju + aksesori dan semua mainan mesti kalau boleh nak colour pink..
Pilih yang cute-cute, biar nampak macam ala-ala Princess..
.
.
.
Pendapat saya..
Kenapa perlu berfikiran begini..?
Salahkah jika seorang lelaki meminati warna pink?
Salahkah jika lelaki obses kepada barang-barang yang cute-cute stuff yang bertemakan dari colour pink..?
Adakah ia sesuatu yang pelik apabila melihat lelaki berbaju pink..?
Adakah sesuatu yang janggal apabila baby girl di sarungkan baju berwarna biru...?
Adakah dengan tidak meminati warna pink maka gadis itu tidak kelihatan cute dan tidak bersifat kewanitaan...?
Pada pandangan saya, kita tak perlu prejudis dalam pemilihan warna..
Setiap individu berhak memilih warna kegemaran mereka..
Tak salah lelaki meminati dan memakai pakaian berwarna pink dan tak salah perempuan meminati warna biru..
~Saya juga sangat minat warna biru, dan TAK MINAT warna pink...tapi saya suka melihat orang lain memakai warna pink..Oh ya, saya juga suka lihat lelaki memakai baju berwarna pink, sebab nampak cute! (^___^)~
~Mesti kamu semua tertanya-tanya , kenapa saya tak minat warna pink tetapi tulisan kat blog nie warna pink..?
Sebabnya ialah, jika saya menggunakan warna kegemaran saya iaitu warna biru ,purple atau merah maka ia past lebih meyakitkan mata...jika gunakan warna putih atau hitam (putih dan hitam nie warna kegemaran saya jugak..sangat-sangat minat ok!) pasti ia nampak terlalu skema..cukuplah hanya penulisan saya sahaja yang skema...(kerana sememangnya, saya memang budak skema...huhuhu..)

17 comments:

SPEK HITAM said...

tulah tak perlu titik berat sangat hal warna rasanya. saya suka hitam tapi hati dan perasaan saya pink carer(kaler) gitu. hehe

Terbang Bersamaku said...

SPEK HITAM:- tau takpe...sy pun minat colour hitam juga...huhuhu..:)

..hizamirahim.. said...

hehe.
mungkin sebab bayi tu terlalu comel.
susah nak detect lelaki/perempuan.
so, warna tu yg main peranan.
bila bayi tu pakai pink, at least, orang boleh detect tu bayi perempuan.
rase2nye macam tu kot.
haha.
:B

linda a.k.a ibusumaiyah said...

warna gelap bagi akak nampak lebih kemas...tapi ade orang cakap nampak kelam dan tak bermaya...ehhe...pink?..a ah...akak suka pink gak..

sekamar rindu said...

salam..

selalunya mcm tu lah..pink dikatkan dengan wanita..tapi x semua ..

khairul said...

sy suka hitam..bagi sy ia npk mcm misteri gitu kan ?

GR said...

ada masa, pemilihan warna penting juga. tapi tak perlulah nak prejudis sebenarnya :)

ZIPPO MILLER said...

mungkin sebab dalam kepala PINK is Jambu utnuk lelaki...jadi lelaki yang Gagah hahah... Xmau kelihatan Jambu ..agaknye Kot hhehhe

fathiahRAIHANA said...

hihi , saye suka pinkkkk ^___^
1st time snggah sni .. salam pekenalan!

Terbang Bersamaku said...

..hizamirahim.. :- Yup, betul jugak tue pendapat awak..(^__^)

linda a.k.a ibusumaiyah :- warna hitam tue nampakcam ekslusif kot..(^___^)

sekamar rindu :- yup, tau takpe...

khairul:- warna hitam tue mmg misteri..huhuhu..

GR :- Yup, mmg tak sepatutnya prejudis..sbb masing2 berhak tentukan warna kegemaran..(^___^)

Terbang Bersamaku said...

ZIPPO MILLER:- Gitue pulak dah..Jambu itu comel..comel itu cute..cute itu menarik...huhuhuhu...(^____^)

fathiahRAIHANA :- Thanks ye sudi singgah blog sy nie...salam perkenalan...(^____^)

ILA HonEyBuNNy said...

comeiiinya baby doll pink tu...nak la..hehe

pelik jugak kan..macam ada jurang lak laki dengan warna pink...hehe

Terbang Bersamaku said...

ILA HonEyBuNNy :- comel kn..nak..? amik lah..ehehehehe...
tau tak pe,pada sy tak slah pun kalau lelaki suka kaler pink..

Izzah Haneefa said...

btol jgak. setiap mata ada pandangan yg brbeza. kdg2 keadaan sekeliling yg 'mmbunuh' naluri pandangan mata tu. sbb tu ada llaki malu ngaku suka pink.

.m y z. said...

betul2. kalau tgok baby boys barang2 dorang mesti biru. girls pulak pink. mmg kebiasaan macam tu. rasanya perempuan mcm tak obvious sgt kalau minat dgn sume warna. tapi kalau lelaki minat pink tu berpada2 lah. bukan tak boleh minat pink, bukan tak boleh pakai baju pink, boleh tu boleh tapi kalau dah semua barang lelaki tu warna pink, erk tak nampak mcm something wrong ke? haha XP

ZIPPO MILLER said...

ha ...tul gak..Jambu itu cute

Terbang Bersamaku said...

Izzah Haneefa:- yup, setiap org minatnya berbeza-beza..betul jugak tue, mungkin sbb tue malu nak ngaku suka pink..uhuhu..

Izzah Haneefa:- tue lah beruntung jadik perempuan..even fashion bju pun lebih pd perempuan..hehhehe..something wrong? nampak jambu eh..? huhu..

ZIPPO MILLER:- haa..tau tak pe..:p

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...