Translate

Sunday, July 3, 2011

Sayangilah Nyawa, Berhentilah Merokok...


Kenapa mesti merokok??
Maka ramailah yang memberi alasan sebegini:-
~Merokok untuk lepaskan tekanan kat office,rumah,kolej, sekolah dan lain-lain...~
~Merokok boleh buat korang rase happy walaupun korang tengah moody dengan macam-macam problem yang korang hadapi..~
~Sebab pengaruh kawan-kawan, ramai kawan -kawan aku merokok, kalau aku ta merokok aku tak cool lah kira aku nie macam tak pandai sesuaikan diri dengan diaorang...~
~Alah.. aku merokok dah lama, takde pun aku kena macam-macam penyakit lah ape..sihat aje aku nie..orang yang tak merokok tue pulak yang banyak keluar masuh hospital..Haa...ape cer tue..???~
~Aku rase macho bila aku merokok nie..aku rasa bertambah-tambah seksi..kalau lelaki merokok tue normal lah..nampak lah jantan sikit..kalau perempuan merokok memang tak patut...tak patut di buat isteri...~
~Aku merokok nie suka-suka jer...~
.
.
.

merokok tue memang membahaya kan kesihatan tak kiralah kamu nie lelaki ke perempuan ke.. 
Merokok tue memang tak bagus untuk kesihatan kamu..
Tapi kenapa ya masih ramai lagi yang tegar merokok ???
Kenapa masih merokok walaupun mereka tahu merokok tue tak bagus untuk kesihatan dan terlalu banyak kemudaratannya..??
.
.
.


Walaupun pelbagai kempen dijalankan dan setiap kotak rokok memaparkan gambar seperti diatas tapi nampaknya amsih ramai yang berdegil dan terus-terusan merokok..

Walaupun mereka tahu sebatang rokok itu boleh membawa sejuta macam keburukkan terhadap diri dan orang disekitar mereka, tapi mereka masih berdegil..
Mereka tahu yang didalam sebtang rokok tu memngandungi pelbagai jenis "racun" yang membahaya kan nayawa mereka tapi mereka tetap tidak berhenti merokok..
Lantas itu terbitlah persoalan seperti:-
Mereka nie tak sayang nyawa ke...??
.
.
Jika kamu sayangkan orang di sekeliling kamu seprti isteri-isteri, anak-anak, keluarga,  maka kamu akan berhenti merokok..
Kerana kamu bertanggungjawab menjaga dan melindungi mereka, jika kamu meninggal dunia maka siapa pula yang akan menjaga mereka....???
Jika kamu menyayangi kekasih hati kamu dan berjanji untuk memperisterikan dia, maka kamu perlu menjaga kesihatan kamu dan nyawa kamu terlebih dahulu iaitu dengan berhenti merokok..
Kerana jika kamu terlantar sakit atau amu meninggal dunia maka sudah pasti kamu tidak akan dapat mengahwini cinta hati kamu itu..
Jika kamu sayangkan kerjaya dan pelajaran kamu, maka janganlah kamu rosakkan masa depan kamu dengan merokok, kerana ia bukan hanya membahaya kan kesihatan tetapi ia juga membawa kepada pembaziran..
Cubalah kamu hitung harga rokok yang kamu hisap setia hari itu dalam tempoh  setahun berapa nilainya..??
Dan cuba kamu hitung untuk tempoh 10-30 tahun berapakah nilianya..??
Pasti banyak bukan pembaziran disitu..??
Adalah lebih baik kamu gunakan duit itu untuk seuatu yang lebih berfaedah untuk masa hadapa n kamu dna hidup kamu sendiri...
Mungkin adalah lebih baik jika wang itu kamu dermakan ke badan-badan amal dan kebajikan berbanding kamu mendermakannya kepada tokei kilang rokok yang sememamnganya sudah kaya raya itu..


~Sayangilah nyawa kamu sebelum kamu menyayangi insan lain, maka dengan itulah cara yang  kamu menyayangi insan-insan yang kamu sayangi..~

Nota:-Entri ini adalah pendapat penulis blog ini semata-mata,gambar yang terdapat didalam entry ini adalah dari Google Image..

4 comments:

hyemynameisrasyid said...

ehm.,betol tu.,mcm mana kempen yg dijalan kn pon xkn bejaya sbb perokok tegar ni mmg xkesah dh apa2.,
mmber sorg tu.,sanggup mkn shari skali sbb nk bli rokok.. =.='
-keinsafan yg datang dari hati, disusuli azam yg kuat.,insyaAllah dpt stop^^

ZIPPO MILLER said...

zippo seorang perokok..

Zippo merokok sebab x tau ape care lagi caranya nak bg Zippo lupakan Bekas Makwe Zippo dulu...dah mcm gila bayang....dan keadaan Zippo time tu hanya famly Zippo yang tahu...

Zippo test Rokok udang garam dan Zippo terus mamai dibuai khayalan...dan sampai skng Zippo dah tak angau or gile bayang kat bekas awek tu...

Tapi skung ni niat nak berhenti sangat2...masih dlm usaha nak berhenti...doa kan Zippo berjaya berhenti merokok

nelly said...

say no to rokok ~
:)

Terbang Bersamaku said...

hyemynameisrasyid : ~ yup, betul tue..diorang nie dah addict..org yg merokok nie mmg slalu mcm tue sangup ketepikan kesihatan sampai tak makan semata-mata nak beli rokok..semoga kwn awk berubah dan berhenti merokok..(^____^)

ZIPPO MILLER : ~ zippo..., awk mesti kena lebihkan dan sygkn diri awk sendiri sebelum org lain..jngn pernah hukum diri dan seksa diri sendiri macam tue ya..sy doakan awk berjaya dlam misi awk utk berhenti merokok tue...

nelly : ~ yup, say no to rokok...

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...