Translate

Monday, July 18, 2011

Istilah Cinta Yang Salah.....



Bila kamu mula menyukai seseorang atau sedang ingin berjinak-jinak dengan istilah cinta, Maka itu di namakan sebagai Jatuh Cinta atau dalam bahasa inggeris nya Falling in Love...
Mungkin sebab itulah ramai yang "betul-betul jatuh" apabila sesuatu hubungan itu kecundang...
Jatuh tersungkur, tergolek-golek dan frust menongeng...
Pendapat saya, istilah Jatuh cinta tue perlu di ubah menjadi sedang bercinta atau sedang ingin belajar mencintai dan di cintai...


Ramai juga yang berkata cinta itu buta...
Pendapat saya, istilah ini perlu di tukar menjadi cinta itu perlu celik...
Ya celik dan realistik dan bukannya bersifat plastik (palsu)..
Cinta itu harus nyata dan bukannya duduk dalam kepompong dunia  khayalan...
Apabila cinta itu celik, maka mereka akan menjadi lebih rasional dalam menilai baik / buruk dalam sesuatu perhubungan...
Apabila cinta itu celik, maka tidak akan berlaku lah perkara yang tak sepatutnya dalam perhubungan, kerana mereka masih punya akal pertimbanagan dan bijak mengawal perasaan....



Cinta itu sering kali di sifatkan seperti bunga mawar  segar yang harum mewangi tapi ia juga penuh dengan duri...
Istilah ini perlu ditukar menjadi :- Cinta itu adalah sepert coklat ia aka kekal terasa manisnya walaupun coklat itu sudah hilang dari pandangan mata...
Kenapa saya berkata begini...?
Kerana bunga mudah segar pasti akan layu juga satu hari nanti, duri-duri pada bunag pasti akan melukakan...
Tapi coklat, walaupun kita sudah habis menikatinya (makan coklat tue) tapi kita akan sentiasa terasa manis nya coklat tersebut..
Begitulah yang sepatutnya berlaku dalam sesuatu perhubungan, walaupun jauh di mata tapi haruslah sentiasa di ingati dan tetap di hati...


Cinta yang sejati itu adalah seperti ombak dan pantai...
Yang takan terpisah walau  dilanda badai..
Tapi, cinta yang palsu adalah seperti bunga segar...
Kerana ia mudah layu apabila musim berganti...


Nota:-Entry ini adalah luahan pendapat dan pandangan peribadi tuan empunya blog ini. Gambar adalah di perolehi daripada google Image




8 comments:

ct N honey said...

bestnya info..

nazira said...

Nice sharing.. Menarik..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

syiela said...

bila cinta menjadi buta mmg membayakan diri.. begitu juga cinta mawar... jika terkena duri amat menyakitkan...yang pasti cinta kepadaNYA kekal abadi

fahmie firas said...

best entry ni :)
best dapat follow blog ni :)
kalau free singgah la ke blog saya, bg comment and nasihat.

http://fahmiefiras.blogspot.com/

hyemynameisrasyid said...

wush.,satu pandangan yg baik.,
em.,btol tu.,cinta perlu celik,.nmpk.,nyata dan bukan sesuatu yg 'main redah' je~

Terbang Bersamaku said...

ct N honey & nazira : Terima kasih...(^______^)

syiela: Yup, betul tue, cinta kepada- Nya adlah cinta yg abadi, cinta manusia hanyalah sementara..

fahmie firas s:- terima kasih sbb sudi baca entry, & sudi follow blog picisan mcm nie..sy dah comment blas kat blog awk..slm perkenalan sbgai rakan blogger....(^______^)

hyemynameisrasyid:- Terima kasih..Yup, tau takpe, cinta mmg sepatutnya celik...

sergeant keroro said...

wow!

kagum dengan madah kata, sungguh indah :)

Terbang Bersamaku said...

sergeant keroro:- huhuhu..biase-biase jer nie...masih banyak perlu diperbaiki..btw, thanks ya...(^____^)

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...