Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh (اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ)
Salam Sejahtera
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Aku Menulis Bukan Kerana Nama, Aku Menulis Bukan Kerana Mahu Popular, Aku Menulis Bukan Kerana Mahu Mengejar Pangkat Dan Harta...~
♥Merpatiputih88♥

Sunday, June 12, 2011

Cara-Cara Nak Hilangkan Stress.

~Wa..yang nie memang betul-betul stress...~
.
.
.
Sebelum saya nak kongsi sikit cara-cara nak hilangkan stress, mari kita kenal dulu apa punca-punca yang boleh menyebabkan kita stress.Antaranya ialah:
~Assignment yang banyak, tue tak termasuk quiz, presentation, final project, ujian bulanan, final exam,lab report,homework dan macam -macam lagi lah..~(Bagi yang bergelar student)
~Kerja-kerja kat tempat kerja yang melambak macam gunung Everest, report yang nak kene submit, meeting dengan bos + pegawai-pegawai atasan @ pekerja-pekerja bawahan dan client syarikat..menghadap pulak perangai client /customer yang kadang -kadang macam aper jer tue..nak kena bentang proposal ngan client..nak kene rebut tender pulak dengan pesaing-pesaing syarikat..terkejar-sana, terkejar sini nak cari / tambah untung syarikat...hari-hari telinga bingit dengan bunyik mesin kat tempat kerja..dan macam-macam lagi..~(Untuk  orang yang dah bekerja)
~Stress jugak boleh berlaku akibat tekanan dari orang sekeliling seperti Ibu/Bapa, Adik Beradik, Suami,Isteri,Madu,Anak-anak, Besan, Bapa/Ibu Mertua,Rakan-rakan, Jiran dan sebagainya..~
~Stress jugak boleh berlaku akibat dari  sesuatu peristiwa / tragedi masa silam seperti pernah kemalangan hingga menyebabkan kecacatan kekal pada tubuh badan atau kematian insan yang disayangi~
.
.
Kesan-kesan stress kepada kesihatan:-
.
.
Mesti ita semua tak mahu jadi macam nie kan..?
Cara mengatasi stress adalah:-

-Ambil wuduk, bersolat dan membaca Al-Quran..ia adalah jalan yang mujarab untuk atasi segala permasaalahan-

-Cubalah bertenang, beristirehat dan bermuhasabah diri-

-Lihat pemandangan jauh yang menarik, melalui jendela-

- Bersiar-siar ke tempat yang tenang / tempat-tempat mempunyai pemandangan yang menarik yang terdekat dengan persekitaran kamu-

-Pergi bercuti  selama beberapa hari, jauhkan diri dari tempat-tempat yang boleh menyebakan kamu stress-

-Buatlah apa jua aktiviti yang kamu minat dan sekaligus boleh menghilangkan / mengurangkan rasa stress kamu asalkan aktiviti tersebut tak melanggar undang-undang (contoh seperti melukis, mencipta puisi, menulis,mengambil photo-photo yang menarik,menyanyi,bermain alat muzik dan sebagianya..)-

-Beriadah / bersenam / bersukan secara teratur-

-Jaga kesihatan dan pemakanan-

-Tidur yang cukup / waktu tidur yang berkualiti-

-Luaskan pergaulan dan kenalan -

-Ikuti aktiviti-aktiviti berfaedah yang boleh membuatkan kamu gembira dan lupa sebentar tentang stress kamu tue-

-Luahkan permasaalahan kamu kepada seseorang yang paling kamu percayai dan paling boleh dipercayai.-(Kena pandai pilih tempat untuk meluahkan perasaan sedih, geram, stress  kamu tue..kena pilih seseorang yang berfikiran positif dan boleh memberi kata-kata motivasi serta nasihat kepada kamu.Jangan pilih seseorang yang boleh menambahan rasa sedih kamu dengan kata-katanya yang boleh mematahkan semangat atau menambahkan rasa marah kamu dengan kata-kata berbaur batu api seperti hasutan dan fitnah )

-Baca buku-buku / dengar muzik yang boleh memberi kamu semangat dan motivasi, elakkan membaca atau mendengar sesuatu yang boleh menambahkan lagi rasa kecewa kamu tue.. -

-Sentiasa berfikiran positif dalam menghadapi segala dugaan-
.
.
.
Berikut adalah Doa yang boleh diamalkan apabila kamu sedang stress atau sakit kepala:-
-Click pada gambar untuk tumbesaran saiznya-
.
-Click pada gambar untuk tumbesaran saiznya-
.



Selain dari kaedah-kaedah tadi, kamu juga boleh cuba teknik nie..iaitu urutan. Salah satunya adalah urutan refleksiologi.Antara kebaikkanya adalah:-

- mengurangkan rasa letih /stress
- melancarkan pengaliran darah
- meningkatkan daya tahan individu
- mengurangkan risiko tulang reput
- menyeimbangkan kedudukan badan
- menguatkan otot kaki
- mengurangkan risiko kencing tak lawas
- menguatkan tulang dan pinggul
- mengurangkan risiko sakit sendi
- mengelak risiko sembelit

-Click pada gambar untuk tumbesaran saiznya-



-Entri ini hanyalah pandangan peribadi penulis semata-mata, ianya bersifat umum..Sumber gambar adalah daripada Google Image..

Special Notes For My Dear Darling

~"YOUR LOVE IS LIKE AN OCEAN THAT’S FLOWS INTO MY SOUL,YOUR VOICE IS SWEET LIKE MUSIC THAT CALMS MY LONELY WORLD,YOUR HANDS IS MY PROTECTION FROM HURT DEEP DOWN INSIDE,I CAN’T DO MUCH WITHOUT YOU I CAN'T GO ON ALONE"~merpatiputih88.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...