Translate

Saturday, April 30, 2011

Perlu Gedik Untuk Dapat Jodoh Awal????

Terlintas untuk tulis tajuk entry pasal nie selepas seorang teman bertanya begini, ok ikuti perbualan kami yer :

"Bila awak mahu berkahwin? ramai member2 dah kahwin, awk bila lagi??"_Kawan_
"Entahlah, tak boleh cakap lagi"_Saya_
"Kenapa pulak??"_Kawan_
"Belum sampai masenye lagi...sebab belum ade calon, belum ready dan belum cukup $$$...dan macam2 sebab lgi lar..yang penting belum sampai seru lagi..."_saya_
"Ohh..kalau nak dapat kan jodoh awal, awk kne gedik2 sikit..kalau tak gedik cam ner nak dapat jodoh.."_Kawan_
"Er..Eh mcam tue ke...??_saya_
**********

Bagi pendapat saya pulak...
Cinta tue biarlah datang sendiri dari hati..
Tak perlu dipaksa atau memaksa..
Tak perlu dikejar atau mengejar...
Tapi ya, kita juga perlu berusaha untuk dapatan jodoh..
Tapi bagi mana??
Adakah perlu jadi gedik2 semata-mata mau dapat jodoh..?
Adakah perlu serah body dan buat geli-geli untuk dapat jodoh???
Perlu ke semua tue..?
Jawapanye TAK PERLU..
sebab..
CINTA YANG IKHLAS TIDAK PALSU..
CINTA YANG SEJATI TAK BERLANDASKAN NAFSU..
CINTA YANG SEJATI TAK PANDANG KEMEWAHAN DUNIA SEMATA-MATA..
Ianya Adalah Lahir Dari Hati Yang Ikhlas..
dan saya juga berpegang pada prinsip nie:-
~Say no to zina (free sex without marriage)~
takkan sebab nak dapat jodoh maka saya perlu kene gedik sana gedik sini...?
Perlu ke saya pasang bf keliling pinggang semata-mata sebab nak dapat jodoh awal (konsep sape cepat masuk minang maka dia jodoh kita ler...)
Cara kita nak dapatkan jodoh biarlah betul..
Sebab Islam sendiri dah menyedia kan garis panduan untuk kita memilih pasangan hidup..
Iaitu biarlah seseorang yang beriman dan beragama selain daripada keturunan yang baik, wajah yang menarik dan berharta..Serta berpendidikan dan bertanggungjawab..
Keutamaan haruslah diberi kepada aspek iman dan agama pada diri seseorang itu melebihi lain-lain aspek maka hidup kelak akan bahagia..
Tapi boleh ke dapat calon yang macam gnie kalau cara kita tue dengan mengedik-gedik dan bagi free show kat lelaki-lelaki buaya nie..??
Teringat pula pesanan dari seorang ustaz ketika saya pergi kursus Train & Place dua tahun lalu.....
Beliau berpesan sekiranya mahu dapat jodoh awal dan jodoh yang baik (orang yang beriman dan bertanggungjawab serta punya ciri-ciri yang sesuai dengan diri kita) maka kita perlulah rajin-rajin membaca surah Yassin setiap hari.Niatkan dalam hati apa yang kita mahukan itu..
Jika  sudah ada calon dan kita keliru maka bolehlah kita melakukan solat sunat hajat dan solat sunat istikharah..
Mohon doa kepadan Nya dan Mohonlah petunjuk dan bimbingan dari Nya agar kita tak tersasar dalam memilih jodoh...
Sebab hanya Allah SWT lah yang mengetahui apa jua yang terbaik untuk diri kita..

Ps:- Entry hayalah pandangan / lauhan pendapat penulis blog ini.Credit gambar google image.
.
.
.
Teringat pula pada kata-kata indah dibawah ini daripada laman fb TerrBBaaaaeeekkk:-


"Sesungguhnya lelaki itu pemimpin wanita,
Andai belum sampai juga rezekimu,
Anggaplah bahawa lelaki yg dinantikan itu,
Sedang membina sahsiah kepimpinannya bg memimpin dirimu,
Kerna pd wanita itu pasti ada kekurangannya,
Dan lelaki yg benar2 layak pasti hadir,
Utk melengkapkan kekurangan pd dirimu."

"Wahai wanita solehah,
Jangan dirisau akan jodohmu,
Kerana muslimin yg bijaksana itu,
Tidak akan terpaut pada wanita hanya kerana kecantikan,
Senyuman, bicara manja yang menggoda,
Atau pujuk rayu yang boleh meruntuhkan imannya"

Says:- sweet jer ker kata-kata nie?? saya setuju sangat-sangat..(^_^)
.
.



3 comments:

Aina said...

mungkin perkataan 'gedik' tu boleh ditukar kepada ramah atau ke depan buat diri dikenali.in case kalau ada somebody yg diminatilah.kalau x dak okey , duk diam2 tunggu jodoh datang sendiri...

zaman skrang perigi cari timba sudah boleh diterima asalkan kena dengan caranya...

Terbang Bersamaku said...

Yup, Betul tue setuju sangat-sangat...err..tapi kan saya nie pemalau orgnye..hehhehe..(^_*)

Anonymous said...

How do you think, who this year won the Champions League Cup?

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...