Translate

Tuesday, October 5, 2010

mAtA



Seperti yang kita ketahuai..
Mata adalah salah satu dari pancaendra paling berhaga..
Kepada kita yang di beri penglihatan yg sempurna haruslah bersyukur...
Kita kenalah jaga mata kita dengan sempurna..
Bagi yang rabun mestilah kena pakai cermin mata ataupun contact lens..
Untuk mengelakkan mata menjadi rabun..
Kenalah selalu makan lobak merah atau minum jus lobak merah..
Atau setiap pagi lihat pemandangan jauh yang "hijau"..
Macam poko-pokok tak pun rumput-rumput ke..
Serta kenalah selalu makan sayaur-sayuran dan buah-buahan..

CeRmIN mATa Vs CoNtAcT LeNs

Sebelum nie saya memang ada bercadang dah tak mau pakai cermin mata lagi..
Sebab dah bosan..
Lagi pon sekarang dah jadi trend kowt pakai contact lens nie..
Lagipun bila pakai spek nie nampak old school atau lebih tepat nampak macam dah TUA..
Nak-nak bila make up da gempak nak posing..
Tup-tup pakai plak spek memang ar tak sesuai..
Sesia jer letak eyeshadow+eyeliner+ mascara semua..
Cam membazir jer..
Sebab terlindung ngan spek mata..
Lagipun bila pakai cermin mata nie nampak macam..
Selalu jugak ar dapat jolokkan Budak skema, Ulat buku...
Ada jugak yg kata cam nampak bijak+ cerdik pandai ckit ar ble pakai cermin mata nie...
Ishh kalau zaman sekolah dulu-dulu boleh ar..
Sekarang kan da besar..kena ar bergaya ckit ye tak?
huhuhuhuhuhu..
Macam saya sendiri pakai spek mata nie dari umo 12 tahun..
So, sampai sekarang da 10 tahun pakai Cermin mata..
Dah 9 kali tukar bingkai cermin mata..
Dah 10 kali tukar kanta cermin mata..
Fuhhh..boleh kaya orang yg bukak kedai cermin mata ye..
Bayangkan kadar harga bingkai cermin mata yang saya dah beli jer dalam RM180-RM380..
Darab pulak dengan 9 kali..dah berapa..? 
Tue tak termasuk harga kanta dia lagi tue..
So, pada adik-adik sekalian pandai-pandai ar jaga mata..
Yang belum rabun tue bersyukur lah ye..
Masih ingat lagi sepuh tahun lepas, masa mula-mula pakai cermin mata...
Masa tue saya sekolah rendah..Darjah enam..dah dekat2 nak amik peksa UPSR..
Masa datang sekolah pagi tue memang malu gile nak tunjuk muka..
Jalan pun tunduk-tunduk jer..
Sampai kat dalam kelas terus ada member ter perasa "perubahan saya"..
"Eh , apasal nampak macam lain jer arinie awk nie?? Eh! sejak bila pakai spek nie?"
dalam hati saya tue..kata macam gnie-"apasal ar minah nie leh cam pulak,adoi.. abis kantoi'
Tapi saya jawab jugak lah~"Eh nampak macam lain sangat ke?"
Masa tue semua budak-budak nengok muka saya ngan penuh kehairanan..
"Kenapa kau pakai spek mata?"
"Cermin Mata sapa kau pinjam nie? nampak macam orang tua lah"
"Betul ke kau nie dah pakai cermin mata??"
" kau nie rabun jauh ke rabun dekat ea..?"
~saya pun jawap semua soalan nie satu persatu.."Sebab aku rabun ar aku pakai spek nie..nie memang cermin mata aku..nape? nampak tua ke? ok jer ape..rabun jauh ar..rabun dekat tue utuk orang tua-tua ajer..."
Dan soalan yang paling menusuk jantung dari budak yg paling suka cari gaduh ngan saya iaitu Mr S(bukan gaduh sampai pukul2 atau buli teruk2,cuma gurau2 jer.. ktorg mmg ari2 gaduh, pantang jumpe..mesti ade jer nk bertekak.. )
Nie ar soalan dia tue:-
~Kenapa kau pakai cermin mata ea ? bukan mata kau dah besar macam kanta pembesar ke..? takkan tak nampak lagi kowt? Mata aku yg kecik nie pown tak yah pakai spek cam kau..Kau tak suka makan carrot ke?~ 
lepas tue dia pun tujuk peace dan cakap kat saya
~Sekarang aku nak test ko punye mata.Namapk tak nie nombor berape? (sambil tujuk peace)~
saya pown jawab..
~Tue jari kan...?? bukan nombor pown..sebab aku tak namapak pown ade angka kat jari ko tue..hahhahahaha..~
~Salah nie dua ar bukan jari~
dan lepas tue kitaorg pown mula ar bertekak sampai cikgu yusri (guru kelas) masuk baru ar kita org berhenti..
*teeeeeeeeeet*
ok sekarang berbalik pada topik asal..
Saya memang nak pakai contact lens sangat-sangat..
Hari khamis lepas saya pergi kedai cermin mata..
Test mata..
Nampaknye tahap rabun saya da meningkat..
Sekarang saya ada 2 rabun = rabun jauh  + rabun silau..
Rabun silau nie bermula masa tahun 2007..
Masa tue saya study kat politeknik..
Selalu sangat dok tepi tingkap terkena cahaya matahri yg panas tue..
Tue ar yang jadik rabun silau nie..
Sekarang rabun jauh mata belah kanan jer dah 450.. mata belah kiri 320
Rabun silau pulak mata belah kanan dan kiri 100..
Saya tanye org kedai tue saya nie sesuai tak pakai contact lens..
Dia kata sesuai..
Tapi kne pakai contact lens khas untuk orang yang ade rabun jauh n silau..
Kos dia pon lebih mahal..coz ade rabun silau pulak..
Tambah pulak power mata kanan dan kiri tak sama lak tue.
Mahu silau dan berpinor2 mata nengok harganye..
Saya pown amik keputusan pakai spek jer ar..hurmmmm......
Wooo..lepas nie kene ar jaga mata..elok2...
Tue yang saya beli carrot banyak-banyak..
Nie ar cermin mata saya yang terkini:-









Ps:-nie bingkai yg tahun lepas, sayang nak tukar..(tak cukup bajet sebenarnye)  


1 comment:

Faizah said...

alahai....same arr pulak kes kite nie..sy pun ingat nak pakai lens je..jelous gak tgk mate kwn2 yg bercolour-colour.. tp sy nie rabun silau yg tinggi drpd rabun jauh..nasib...

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...