Translate

Monday, October 4, 2010

cERiTa TeNtANg DuIt RaYA DaN KUiH rAYa


Haii semua..
Macam mana sambutan raya tahun nie?
Meriah Tak?
Untuk adik-adik- Banyak dapat duit raya?
Untuk mak cik- mak cik dan kakak-kakak- Banyak tak buat kuih Raya?
Walaupun sekrang nie mood raya dah ujong-ujong..
Tapi rasanya masih belum terlewat untuk saya catat kan pengalaman saya menyambut raya tahun nie..
Dua perkara yang saya nak ceritakan kat sini ialah:-
1) Duit raya- yang saya kena keluarkan tahun nie..
2) Kuih raya- yang saya buat sendiri tahun nie..

DUIT RAYA


Kalau tahun-tahun yang lalu saya yang menerima duit raya..
Tahun nie TERBALIK..saya pula kena keluarkan duit untuk duit raya..
Jadi, raya dah kurang menarik sebab tak dapat duit raya..hikhikhikhik..;)
Tahun-tahun yang lalu setiap pagi raya saya dapat duit raya dari mak ayah..
Tapi Tahun nie..Pagi-pagi raya saya pulak bagi duit raya kat mak ayah..
Untuk emak RM100 dan untuk ayah RM50 (tak termasuk duit belanja bulanan untuk mak dan ayah)...
Untuk duit raya saya keluarkan lebih kurang hampir RM300
-nie untuk beri pada budak-budak kecik yang datag kat rumah saya atau yang saya pergi rumah dia..
-budak yang dah besar sikit pon saya bagi juga..tapi tak semua lah..(yang terdekat dan rapat sahaja)
-Sebab tak cukup bajet..sorry..huhuhu...
maybe, next year kalau ada rezeki lebih saya akan bagi..(jangan risau ok)
Nasib baik lah dapat duit bonus raya dari bos..
Kalau tak..takde peruntukkan duit raya lah nampaknye (coz duit gaji cukup2 untuk belanja dan saving)..
Apa-apahal pun thanks Bos!
KUIH RAYA

Tahun nie saya buat kuih raya sendiri sama seprti tahun lepas..
Bajet peruntukkan untuk buat kuih raya  tahun nie = RM250
Jumlah kuih yang boleh di buat dengan nilai modal ini = 8 Jenis kuih Raya
Dengan setiap satu jenis boleh dapat paling minima = 250 biji ++
So, amacam? Jimat modal tak? kalau beli dah berapa kan..?
Nie nilai modal kalau kat bandar JB tau..
Kalau kat pekan-pekan kecil tue lagi ar jimat gila-gila punya..
Barang barang kuih semua di beli dekat kedai C Siang- berhampiran dengan Plaza Angsana..
Kat Kedai nie semua jenis peralatan & bahan untuk buat kuih,kek,pastri,coklat ada..
Senang cerita semuanya lengkap..
Harga dia pun berpatutan dan barang-barang dia pun dijamin berkualiti..
Memang kedai dia nie ramai orang pergilah..
Nak-nak kalau orang yang bukak bisnes tue..
Nie website kedai C Siang yang saya pergi tue:
Kalau nak tahu lebih lanjut boleh click kat ctue ok...
Sekarang saya nak cerita tentang Kuih raya saya pulak..
Anatara kuih yang saya buat tahun nie ialah:-

1)Biskut Almond London

 2)Biskut Badam


3) Biskut Kacang Mazola
4) Biskut Kismis Comel
5)Biskut Milo Chocolate Rice          









6)Biskut Quaker Oats









7)Cornflake Chocolate









8) Kuih Tart Nenas 
(Eh, Terlupa nak amik gambo...sorry ok..)

Sekarang saya nak tunjukkan pulak oven yang telah banyak berjasa-
Jenama Oven nie- Singer. Jenis-Turbo Cook. Model-E051T.
Memang sanagt bagus dan berkualiti...
Pantas dan efisyen..
Kalau bakar kuih tue sekali bakar jer boleh dapat 200 biji..
Kt boleh masukkan 2 dulang pemabakar (atas dan bawah) sekali masuk dalam oven..
Amacam? pantas tak?
Nie oven electric..So, tak payah lah susah-susah nak hidup kan api guna mancis ke ape..
Kalau nak tahu lebih lanjut pergi kat website nie:-
http://www.singer.com.my/home/index.php
Eh! dah bagi iklan free plak kat cnie ye..
Wahh lepas nie boleh dapat diskau lah klu bli product singer nie..
Ermm nak minta royalti lah..coz dah buatkan iklan free kat cnie..hihihihihi...









Ps:- seperti biasa, kalau nak lihat gambar-gambar nie dengan lebih jelas sila clik pada ganbar tersebut ye..

2 comments:

mas said...

nk tny la kak.. klu bakar kek pun bole atas bwh jugak ke?

Terbang Bersamaku said...

kalau bakar kek leh masak satu acuan jer sekali bakar..

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...