Translate

Tuesday, February 5, 2013

Usia Meningkat Tapi Belum Berkahwin...?

Kamu masih single...?
Ramai kawan-kawan sudah berkahwin...?
Setiap hujung minggu diisi dengan pergi jemputan kahwin...?
Maka setiap kali itulah kamu akan ditanya:
"Bila nak kahwin...?
Bila nak makan nasik minyak..?
Bila nak bagi kad undangan kahwin kamu pulak...?"

   Ya, kalau sekali sekala soalan itu ditanya tak mengapalah ye..Tapi kalau dah hampir setiap hari...Hurm..Pedih juga telinga mendengarnya...Itu belum termasuk komen-komen itu ini..Kepada mereka-mereka yang dah berkahwin pada usia muda, tolonglah jangan terlalu kerap bertanyakan soalan sebegitu pada rakan seusia kamu yang belum tamatkan zaman bujangnya lagi...Bukan apa, cuba kamu bayangkan kalau dalam sehari dapat 4 jemputan kenduri kahwin, maka setiap kali pergi jemputan mesti kena soal macam-macam...Jadinya pasti rakan kamu itu sudah tiada mood nak pergi kenduri kahwin lagi..Pasti dia berkata begini di hatinya... " Lebih baik tak pergi, nanti kalau pergi macam-macam kena soal.." Nak bertanya tu boleh, tapi usahlah terlampau kerap. Jagalah adab ketika bertanya, jangan pula bertanya soalan sebegitu dengan nada berbentuk sindiran..Ya, mungkin kamu sekadar bergurau. Namun hati kecil insan lain kita tak tahu kan...Jadinya, perlu lah juga kita menjaga hati insan lain jika kita mahu insan lain menjaga hati kita juga...


 Perspektif negatif yang kita sering dengar untuk orang yang belum berkahwin ialah :

"Forever Alone"
"Kurang kasih sayang"
"Sepi dan selalu sunyi"
"Terasing"
"Takda life dan hidup membosankan"
"Takda masa depan cerah"
"Bakal masuk rumah orang tua-tua"


  Perspektif ini sebnarnya tak semestinya 100% betul dan ia tak juga bermaksud perspektif tersebut salah! ya, ada benarnya..Tapi cuba kamu fikir sejenak...Kenapa mesti nak sedih, rasa terasing, rasa sunyi, rasa macam "forever alone" tu semua..? Sedangkan kamu masih punya keluarga dan kawan-kawan disekeliling kamu...!


Berikut sedikit tips untuk kamu yang masih single agar lebih ceria dan bahagia..(^___^):-

1. Dekatkan Diri Dengan Tuhan

  Rajin-rajinlah bersolat dan sentiasalah berdoa agar kamu dikurniakan jodoh yang baik , pasangan yang soleh dan baik serta bakal anak-anak yang soleh sebagai penyejuk mata, penawar hati yang duka. Jika kamu punya rezeki yang lebih, apa kata kamu pergi mengerjakan Umrah atau Haji.


2. Luaskan Pergaulan, Tambah Kenalan Dan Tambahkan Ilmu Pengetahuan

    Untuk mengelakkan rasa sunyi tu, cubalah kamu luaskan pergaulan. Sertailah aktiviti-aktiviti sekitar komuniti kediaman / di tempat kerja /kampus , kamu juga boleh masuk persatuan-persatuan kebajikan atau NGO contoh seperti MAKNA, Aman Palestine Malaysia, Mercy Malaysia dan sebagainya..Kamu juga boleh sertai bengkel-bengkel  kemahiran seperti automotif, komputer, menjahit, andaman, kelas kek dan sebagainya..Selain dapat tambah ilmu, kamu juga dapat manfaatkan ilmu tersebut untuk buka perniagaan sendiri misalnya tak pun buat sebagai kerja sampingan (boleh tambah duit poket). Selain itu kamu juga bolehlah menghadiri kursus/ seminar berkaitan keagamaan / motivasi / kepimpinan/ kerjaya /pernaigaan / pembentukan imej. Kursus sebegini adalah bermanfaat untuk diri kamu. Bagi kamu yang berhasrat untuk sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi seperti Ijazah, Master atau Phd, bolehlah berbuat demikian.Yelah sementara masih single, senang nak bahagi masa..Jadi manfaatkan masa yang ada untuk tambahkan ilmu pengetahuan. Apabila kamu menyertai kursus /bengkel / seminar, pasti kamu akan menambahkan lagi bilangan rakan dan kenalan. Selain dari boleh tambah kawan, mana tahu ada jodoh kamu disitu..(ehehehe..)


3. Tingkatkan Kerjaya , Tambahkan Pendapatan

    Setiap hari kamu haruslah berusaha untuk majukan diri dalam kerjaya kamu. Usaha sehabis baik untuk menghasilkan kerja yang berkualiti dan dikagumi. Mungkin satu hari nanti usaha kamu akan berhasil bila kamu dinaikkan pangkat..Bagi kamu yang punya pernigaan sendiri, cuba sehabis baik untuk memajukan business kamu itu..Selain itu, kamu juga bolehlah mencuba pelbagai peluang kerjaya sampingan atau business part time...Kamu pasti tahu yang bila nak kahwin mesti nak pakai duit banyak.Yelah orang sekarang hantaran pun 10K (baca:10 ribu) keatas..Jadi bagi kamu yang lelaki haruslah bekerja keras untuk kumpul duit sebanyak mungkin! Biar nanti mak mertua bukak mata luas-luas, yelah dapat menantu kaya siapa yang tak bangga kan..? Sebenarnya, kamu harus sedar yang dalam kehidupan sekranag mempunyai tahap keduudkan kewanagn yang baik adalah yang terbaik. Cuba kamu bayangkan kalau kamu berjaya memiliki rumah, kereta, ada perniagaan yang boleh dibanggakan, telah mengerjakan umrah dan haji, dapat pergi melancong kemerata tempat  dan dapat memiliki ijazah sebelum mencapai usia 30 tahun. Pasti ia akan dikagumi, malah kamu sendiri pasti akan berasa bahagia (walaupun belum berkahwin) kerana kamu telah capai cita-cita semasa kecil kamu! Ya, manfaat kan setiap detik usia kamu untuk mencapai cita-cita yang kamu impikan terlebih dahulu, sayangilan diri sendiri terlebih dahulu. Majukan diri kamu, dan buktikan kamu juga mampu gembira dan memiliki rasa gembira walaupun kamu terlewat berkahwin.

   4. Keluarga Angkat atau Haiwan Peliharaan

   Kamu masih single, berjauhan dengan keluarga dan selalu merasa sunyi..? Tips untuk hilangkan sedikit rasa sunyi bila berada dirantauan atau bila jauh dengan kelurga adalah kelurga angkat..Yup, carilah mak atau ayah angkat, abang atau kakak atau adik angkat atau kamu boleh juga pelihara anak angkat, ia bagus untuk praktis kemahiran keibuaan atau kebapaan kamu...Kalau kamu rasa leceh nak ada keluarga angkat nie, apa kata kamu pelihara haiwan kesayangan contohnya seperti kucing, arnab, hamster dan lain-lain..


5. Pergi Beriadah ,  Bersenam , Bersukan Dan Melancong

   Jika hari-hari bekerja kamu terasa letih, tiada salahnya untuk kamu pergi keluar bersiar-siar beriadah atau bersukan. Ia amat baik untuk kesihatan diri kamu juga, ia juga boleh menambahkan stamina badan kamu.. Yalah seperti yang kita selalu dengar "Badan Sihat Otak Cergas". Janganlah sibuk bekerja dijadikan alasan untuk kamu malas bersenam atau emlakukan aktiviti riadah. Kamu stress?? Sentiasa murung, sentiasa moody..?Apa kata kamu pergi bercuti, melancong kemana sahaja, jika punya rezeki lebih pergilah melancong keluar negara. Pergi bercuti nie bagus juga untuk rehatkan badan dan minda selepas penat bekerja, boleh hilangkan stress..

6. Hobi Berfaedah

   Kamu bosan hujung minggu tak ada buat aktiviti apa dekat rumah..? Buatlah hobi baru (jika tak pernah ada hobi) . Contohnya seperti melukis atau  menulis atau bermian alat muzik (ketiga-tiga  jenis hobi nie, kalau kamu pandai manfaatkannya boelj jadi pendapatan sampingan tau..Kalau ada bakat boleh buat komik atau novel atau mini album ke apa..), sukan permotoran -kereta dan motor (Kalau kamu minat berlumba tak salah, yang kamu penting nak berlumba biarlah diatas litar ye,.Ingat nyawa diutamakan kesihatan diri didahulukan..), memancing atau bermain bola sepak / rugby dan lain-lain lagi hobi. Jika kamu nak tahu dari hobi kamu itu jugak, kamu boleh sertai persatuan yang berkaitan dengan minat kamu itu. Contoh hobi mengambil gambar, kamu boleh masuk persatuaan jurugambar amateur misalnya..Masuk persatuan nie, bagus juga sebab kamu boleh berkongsi idea dan pendapat + boleh asah bakat dan skill yang kamu ada ke tahap yang lebih baik. Selain dari itu manalah tahu boelh bertemu jodoh dengan pasangan yang punya minat yang sama dengan kamu..ehehehe..:)

   7. Sentiasa Berfikiran Positif

   Jika ada sesiapa yang terdekat dnegan kamu bertanya soalan pasal kahwin usahlah kamu marah-marah. Biarkan saja mereka bertanya. Sematkan dalam hati jodoh kamu pasti akan ada jua, cuma lambat atau cepat kamu tak pasti. Jadi kesimpulanya janganlah stress snagat memikirkan soal jodoh. Senyum selalu, ceiakan wajah kamu, pasti hari-hari kamu akan jadi ceria...Pancarkan aura positif pada wajah maka kehidupan kamu seharian pasti akan lebih ceria, dan bahagia..


P/s: Entry ini adalah pendapat spenuhnya saya selaku pemilik dan penulis blog ini(http://merpatiputih88.blogspot.com). Tercetusnya idea untuk menulis entry ini apabila saya sering ditanya dengan soalan "bila awak nak kahwin?" dan sebagainya..Oh ya , umur saya ketika entry ini ditaip   24 tahun 6 bulan..dan masih single! huhuhu..Mungkin sebab ramai dikalangan rakan sebaya telah menamatkan zaman bujang, maka saya sering ditanya soalan sebgitu.. Kepada kamu yang masih single, jangan rasa sedih dan jangan rasa "forever alone"...Sebab kamu ada banyak lagi perkara yang boleh buat kamu bahagia..Mungkin jodoh kamu lambat sedikit,itu saja. 

kredit gambar: google image

9 comments:

Cik Jannah said...

sebab saya ni tengah single, memang saya sedang buat semua yang awak cadangkan ! hahahah

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

girl slalu risau pasal ni :)

C.T.K said...

hidup berdua nti mcm2 kena pikir..bersedia dr segi mental dulu...in shaa allah jodoh ada je tu :D

*masa single ni lah nak rasa bebas sikit :D

Selipar Putus said...

wahhhh! sangat best entry ni..
rasa macam positif sangat pas baca ni..

muda lagik rupenya cik merpati kita ni.. sweet 24 :) hihi

AinaZafira said...

single nie bermakna kuat dan tidak perlu mengharapkan orang lain.
insyaAllah sampai masa yg sesuai jumpa laa org betul betul kann :)

sakurasue said...

merpati still muda lagi.. chill okayy. btw suka sgt 'who cares im awesome!' ^^

Namee Roslan said...

semuanya dah takdir. dan Allah tetapkan jodoh kita. yang penting kita usaha. jadi ke tak semua di tangan Allah. doa banyak2. kahwin lmbat tak bermaksud takde org nak. hehe :)

Sya_Merpati Putih 88 said...

Cik Jannah: hehehe..terima kasih sudi bace...selmaat mencuba ye..!

Muhammad Saiazuan Norhalik : entahlah...mungkin sebab budak2 perempuan selalu ditanya soalan bila nak kwin..? lelaki rasanya jarang kena soal...huhu..:p

C.T.K : sy setuju! ehhee..yup, kalau tak ready tak leh lah kawin lagi kan...mase bujang nie lah kena kukuhkan ekonomi dulu..:)

Selipar Putus : ehehe.. terima kasih sudi bace...:)

AinaZafira : yup betul tu...ehehe..InsyaAllah...

sakurasue : ehhee...ok thanks..tulah kan muda lagi..ehee..

Namee Roslan : yup, jodoh di tangan tuhan, kita merancang tapi tuhan tentukan..sy stuju sangat dgn ayat namee yg last sekali tu..ehehehe..thanks btw..:)

mawar said...

Kta merancg pnuh cita2..
tp Allah mrncgg pnuh CINTA..
so,kuatkn smgt dn snyum andai y tjd xsprti yg dirncg...:-)

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...