Translate

Monday, January 28, 2013

Momo...Kucing Tersayang Pergi Buat Selamanya.


Ini momo...
Kucing yang sangat disayangi...
Dulu kami sekeluarga ada si Mickey Sasuke..
Tapi si Mickey dah hilang...
Kemudian 31.Jan.2012, kami pelihara Momo sebagai kucing angkat mengantikan tempat si Mickey..
Masa tu, kami terima Momo masa umur dia dua bulan daripada kakak angkat saya... 
Momo kucing yang unik, sebab dia pandai mengurut...!
Tapi dia akan urut kalau dia ikhlas ajer...
Kalau dia tengah takde mood, jangan harap lah dia nak tolong urut..!
Dia nie kucing yang paling manjer...
Terlampau manjer pun ada...
Sebab mak ayah dia dah mati kena langgar, dan dia takde adik beradik (Adik beradik dah hilang kena culik dan ade yang mati kena langgar) jadi dia punya manjer memang lebih sikit berbanding kucing yang  ada mak ayah..
Dia akan ikut kemana mak dan ayah saya pergi...
Selalu dia temankan mak kat rumah, teman mak masak, teman mak pergi tanam pokok, pergi buang sampah..
Selalu jugak dia temankan ayah pegi tebas-tebas rumput belakang rumah, tebang pokok, bakar sampah..
Dia nie memang suka temankan mak dan ayah saya masa kat rumah...
Kalau saya tengah siapkan kerja-kerja office yang saya bawa balik ke rumah atau taip blog mesti dia akan temankan..
Kalau nak tidur pun nak peluk mak...
Sebelum tidur mesti nak kena dodoi kan macam baby...
Manjernya dia macam baby dengan emaknya..
Kalau kami sekeluarga pergi jalan-jalan dan dia tinggal kat rumah, mesti dia masamkan muka tanda merajuk..
Kalau kena marah merajuk, kalau kena leter merajuk, kalau kena tinggal kat rumah merajuk...
Tabiat negatif dia, kalau marah suka berak atau kencing rata-rata dan jugak cekau-cekau beg saya...
Sebab dia marah bila dia nak manjer-manjer atau nak main bola kita tak layan sebab busy...
Dia nie spesis kucing yang suka main bola, suka tengok tv, suka termenung kat tingkap...
Dia suka makan, satu hari 6-7 kali makan...!
Suka mandi, kalau nak berak atau kencing pegi kat bilik air dan mesti kita kena tutup pintu! kalau nak berak kat luar mesti nak jauh-jauh kat semak yang takde orang boleh nampak! (spesis kucing jantan pemalu..huhuhu..)
Dia nie fobia dengan kereta, bunyi kereta  / motor, bunyi guruh / petir, tak suka nak merayap sangat, tapi sebelum dia hilang selalu jugak merayap ber dating dengan awek...huhuhu..


~seganlah nak ambik gambar nie~

~malas nak senyum, takde mood ok..
nak dating pun tak dapat~


~Hai saya momo! comel tak saya...??~

Tapi sekarang nie....Semua tu hanya tinggal kenangan...
Minggu lepas,19.1.2013 dia keluar rumah..
Seminggu jugak lah hilang, cari-cari kat merata tempat pun tak jumpa...
Lepas seminggu hilang,26.1.2012  jiran sebelah jumpa bangkai kucing kat semak bekang rumah jiran kami...
Tengok dekat situ, memang Momo!
Cuma tinggal tulang-tulang badan dia, dan serpihan badan dia sikit + bulu badan dia yang dah dikerumuni ulat...
Perasaan masa tue bercampur baur, sedih yang teramat sangat..
Masa tengah kutip tulang dia, macam terdengar-dengar suara dia mengiau panggil-panggil saya..
Tak dapat nak tahan air mata, terus nanges kat situ jugak...(T_____T)
Kami(saya dan ayah) punggut semua tulang dia & sepihan badan dia, kemudian tanam dekat belakang rumah...
Sekarang nie kalau bukak tingkap pagi-pagi mesti ternampak pusara Momo...
Rindunya dekat dia..
Selalu kalau saya balik kerja mesti dia tunggu kat depan pintu tak pun kat tepi tingkap..
Lepas nie dah takde lagi dah...



nie gambar Momo masa kecik...:(

9 comments:

CTK said...

sedihnya :(
sabar ek..nanti cari kucin baru..
kucin ct pon pandai mengurut..tp kt tmpt lembut2 je lah..huhu

Aretikz said...

Pergi takkan kembali lagi.. InsyaAllah, sepanjang dia bersama, banyak keberkatan tatkala menajaganya.. ^^

Selipar Putus said...

comelnya momo.. mcm kucing kite je warna dia.. sabar ye.. :')

Sheqynne Hotloverzs said...

insyaAllah bertemu kembali di syurga ..

Cik Yatt said...

kcing yatt pon baru mati :( momo tomey!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sedihnya :(

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sedihnya :(

Sya_Merpati Putih 88 said...

CTK : terima kasih..erm..sekarang pun tengah cari kucing angkat...sunyi rumah takde kucing..

Aretikz : yup, sedih nak lepaskan dia pergi..tapi hakikat kematian kenalah terima.. :'(

Selipar Putus : wah...ini namanya pelanduk dua serupa...erm..terima kasih..:')

Sheqynne Hotloverzs: InsyAllah moga-moga begitulah hendaknya...

Cik Yatt: kita senasib..smoga tabah ye..sabar...:(

Muhammad Saiazuan Norhalik : yup, mmg sedih..even sampai sekarang pun masih mimpikan momo... :(

Anonymous said...

sedihnya..samalah ngan sy.semenjak taman perumahan rumah saya tu dh di tar jln baru..semakin bnyk kucing sy mati ngan kucing orng lain sebab mulut dia terkena tanah tar tu.sdih taw.

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...