Translate

Saturday, June 27, 2015

Zaman Sebelum & Selepas Smartphone


1: 
Dulu: Handpohone yang paling top Nokia 6610 cuma boleh call n message...owh ye boleh jugak main game snake  &  buat nada dering  (kira dah canggih sangat lah tu)...

   Sekarang zaman Smartphone... Macam-macam jenama Smartphone dijual dipasaran...                 Boleh amaik gambar, boleh rakam video , rakam suara macam-macam App boleh kita install: game, aplikasi untuk study @ solat @ doa, edit-edit gambar dan macam-macam lagilah ... 

2:
    Dulu nak online kena pergi cyber cafe... Jarang ade rumah orang yang ade komputer nie... Kalau ade komputer sendiri kat rumah tu kira dah canggih manggih lah...Skrin komputer besar gedabak & kalau nak angkut kemana-mana macam nak pindah ke apa susah lah sebab berat...

        Zaman sekarang dah jarang orang guna computer... Sekarang nie lebih kepada Laptop, Laptop masa mula-mula dulu pun berat jugak & sizenya besar gedabak jugak... Laptop sekarang pulak dah canggih tak macam dulu-dulu, siap boleh cabut skrin Laptop dan dah jadi tablet... Laptop pun size dah makin kecik dah tukar nama jadik notebook, lebih ringan dan lebih mudah nak bawa kemana-mana...!


3:
     Budak-budak zaman dulu sebelum ade Smartphone & Tablet nie, semua masing-masing fokus kepada permainan yang "real" bersama kawan-kawan. Best betul bila dapat kumpul dengan member-member masa kecik-kecik dulu... Contoh permainan : congkak, gasing, guli, layang-layang, ting ting, kereta tamiya, lego, chess, dam ular, galah panjang, main sembunyi-sembunyi, tankap ikan sepat & ikat puyu kat parit dan macam-macam lagi. 

            Budak-budak zaman sekarang lebih kepada main game secara "maya". Main game style zaman sekrang takde kawan pun takpe. Boring...


4:
              Zaman dulu kalau buat ape-ape aktiviti fokus pada aktiviti tu jer & fokus kawan-kawan atau keluarga yang terlibat... 

       Zaman sekarang kalau buat ape-ape aktiviti semua nak post kat social media : bangun pagi update status,  nak makan update status, nak kemana-mana update status siap check in kat mana tempatnya, nak tidur update status... Kalau boleh semua benda nak beritahu satu dunia...


5.

      Dulu-dulu kalau sambut Birthday jer mesti meriah, masa nie lah ramai kawan-kawan , jiran-jiran , keluarga yang datang rumah sebab nak sambut Birthday kita... Dapat pulak banyak hadiah, best nye lah...Masa Birthday tu pulak siap buat macam-macam aktiviti untuk tetamu. Meriah betul dapat berkumpul ramai-ramai , buat aktiviti sama-sama dan borak-borak sama-sama... Kalau zaman study lagi haru siap kena baling tepung! Tapi meriah... :)


   Zaman sekarang bila Birthday tunggu jer lah... Mesti ramai yang bagi ucapan Birthday kat social media... Hurm...

6.

Zaman dulu kalau berkumpul dengan kawan-kawan atau keluarga dekat restoran atau kedai, mesti macam-macam cerita / topik yang boleh dibualkan sebelum tunggu pesanan makanan...Sambil merapatkan ukhwah orang kata... Dulu kalau pergi kenduri kahwin atau apae-ape majlis dengan orang yang kita tak pernah kenal bila duduk satu meja kita boleh jer jadik peramah dan berkenal-kenalan, dah bertambah kenalan kita...

Zaman sekarang...? Kalau duduk sebelah-sebelah pun tak bercakap... Masing-masing mengadap Smartphone @ Tablet jer lah... Hurm...


 Sumber gambar : Google Image

P/s: Ini adalah sekadar luahan spontan  dari saya selaku pemilik dan penulis blog ini: (http://merpatiputih88.blogspot.com) sebarang kekhilafan harap dimaafkan... Selamat berbuka puasa...

Waktu  berbuka untuk Johor Bahru,Johor pada hari ini 27.06.2015: 7.16pm

2 comments:

Uncle Zuan said...

zaman teknologi :)

YattAkasah said...

beza sngt zman dlu n skrg. haha. bdak-bdak skrg ngan intrnet je. xde kngan langsung.

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...