Translate

Thursday, February 14, 2013

Alahai Si Romeo Sambut Valentine Day....


Hari nie hari valentine day kan..?
Kita di momokkan hari ini adalah hari kasih sayang sedunia...
Makanya katanya, kau sebagai jejaka sejati  haruslah  beri bunga pada gadis-gadis yang kau sayang dan  cintai..
Sebagai lambang tanda cinta kasih kau pada gadis itu..
Jangan hanya hadiahkan sekuntum bunga, tapi kau haruslah jua beri hadiah besar-besar yang mewah lagi mahal atau sekurang-kurnagnya coklat sebagai pemanis muka...
Kau sayang dekat makwe , aweks (girlfriends)..?
Maka hari ini kau sanggup keluarkan duit lebih untuk belanja makwe(girlfriend) makan dekat restoran mewah atau hotel mewah..Nak nampak gempak dan romantik katanya..
Bagi kau yang bekerja, sanggup berjimat cermat berhari-hari, hidup hanya makan maggie kari semata-mata nak belanja awek (girlfriend) makan dekat tempat berbintang-bintang, hadiahkan barang yang mewah-mewah, teman si awek berbelanja sana sini konon shopping untuk hilangkan stress diri..
Padahal kau jua yang stress bila lihat bill macam nak pitam...
Semput sesak nafas macam nak sakit jantung, lalu kau tekan dada yang kian sakit picit kepala yang semakin pitam..
Kau bebel dalam hati : "Susah-susah aku kerja OT siang malam, kerja part time nak kumpul duit beli kereta sport, sekarang senang-senang aweks dan scandals aku habiskan duit aku..."
Tapi itu hanyalah monolog dalam hati kau, tidak terkeluar pula di kerongkong...
Enggan kau di gelar tak macho, kedekut dan tak sayang awek maka kau diamkan saja...
Kau lah mat romeo sejati punya awek(girlfriend) cantik , seksi yang  ramai boleh  bikin engkau senang hati...
Padahal engkau jua kadangkala tidak mengerti, awek itu hanya mahu duit mu saja buat penghibur hati..
Jika kau sudah papa kedana habislah semua awek kau itu cabut lari...
Tinggal lah engkau bersama poket kosong...
Masa itu barulah engkau hendak termenung...
Masa itu barulah engkau hendak meraung..
Lalu engkau kata "Awek aku tak guna, kikis duit aku saja!"
Ha...! 
Sekarang padan muka engkau, siapa suruh pasang awek(girlfriend) ramai-ramai...
Daripada kau sibuk mengorat gadis cantik disana-sini,
Bukan ke lebih elok engkau benikah sahaja, duit pun sudah cukup jadi apa tunggu lagi..?
Pasti kisah cinta kau jua lebih diberkati, bila ia tersimpul terpatri rapi dalam ikatan suci...
Alahai jejaka romeo...
Adakah hari valentine ini kau mahu menjadi romeo lagi...?
Masih tak serik-serik diri dikecewai...?
Alahai valentine day,  itu hanya leburkan masa dan duit poket kau sahaja..!
Daripada kau sibuk bazirkan duit berbelanja aweks(girlfriend) dan scandals lebih baik kau gunakan duit itu untuk menderma kepada insan-insan yang memerlukan bantuan sewajarnya iaitu mereka yang berada nunu jauh di Palestine sana...!




P/s: Entry ini adalah keseluruhannya adalah cetusan idea dari saya sendiri. Ia hanyalah luahan pendapat saya iaitu seorang gadis biasa yang tidak bersetuju untuk menyambut hari valentine dan tidak pernah menyambut hari valentine seumur hidup..! Maaflah jika ada yang terguris hati kat mana-mana...kredit gambar google image..

Pendapat saya, cinta tak boleh diukur dengan emas,hadiah mewah, bunga ros dan sebagainya..Cinta itu lebih nilainya daripada nilai harga hadiah-hadiah itu...Dalam cinta haruslah ada jujur, setia, toleransi, persefahaman, bertolak ansur dan amanah..Itulah nilai yang lebih berharga berbanding dengan hadiah-hadiah atau bunga...:)


Entry ini adalah sambungan daripada entry:

Katakan Tidak Pada Valentine Day

7 comments:

~AmyLiana86~ said...

say no to valentine..ehehhe

Farhanah Mokthar said...

nice entry.. jom singgah sini http://anakincikmokthar.blogspot.com/2013/02/shawl-halfmoon-sakura-long-dress-tribal.html

C.T.K said...

setuju...dlu ct jahil psl ni,skrg bru mengerti..no valentine day in ISLAM :)

reenapple said...

Bagi aku tu tarikh saja. Tak ada apa-apa maksud. Sebealum org kata Valentine tu haram. haha

Rashid said...

salam

yup! cinta itu terlalu suci. Ia bukannya ada nilai bandingan dengan harta bagai ..

katakan tidak pada hari valentine ..

Maria Menado~ said...

say no to V. hehe..

Suka gambar last.

Palestine Day. =)

and Malaysia Day too.

Sya_Merpati Putih 88 said...

~AmyLiana86~ & Maria Menado~ : yup, say no to valentine day..:)

Farhanah Mokthar : terima kasih, semoga sukses selalu dlm business ..:)

C.T.K : yg dah lepas usahlah dikenang, ambil pengajaran daripadanya, ubah apa yg boleh diubah..

reenapple : tahu takpe..pada sy valentine day tu mmg takde makna ape2..huhu..

Rashid : sy setuju, terima kasih sudi singgah dan komen..:)

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...