Translate

Sunday, January 22, 2012

Adakah Cinta Itu Buta...?




Seringkali kita dengar dan baca di mana-mana ada yang mengatakan cinta itu buta...Pesoalannya benarkah begitu...?

Katanya apabila kamu sudah terpanah oleh sinar cinta itu, maka kamu menjadi rabun dan buta untuk menilai segala baik dan buruknya, kamu sanggup pekak kan telinga bila ada kata-kata ansir luar yang cuba menghasut. Kamu sanggup tegakkan benang yang basah, dan sokong si dia yang kamu cinta 100%..Walaupun kenyataan dah depan mata, tapi kamu tetap mahu bela dia...


  Ada yang berkata, kerana cinta itu buta  maka ramailah orang yang bercinta tanpa mengira batas umur, status , pangkat atau agama... Walaupun berbeza usia berahun-tahun, itu di katanya tidak mengapa...katanya cinta itu tak perlu mengenal usia...Usia itu haya angka, yang penting hati bahagia...

   Kerana cinta itu buta maka ada saja kes kahwin lari, buang emak buang saudara, janji hidup bahagia bersama si dia yang tercinta..Kerana di katanya cinta itu buta hingga ada yang sanggup menyerah harga diri kemudia lahiralah bayi-bayi comel kemudian di letakkan pula di tepi tong sampah sahaja..Si dia yang di sanjung pergi begitu sahaja dan kemudian dia mencari mangsa seterusnya untuk di tipu daya...


   Kerana katanya cinta itu buta, ada yang sanggup bergaduh, bercakaran, tarik-menarik rambut dan bertumbuk bagai ahli gusti.Itu semua kerana mahu berebut "cinta" atau isnan yang di sayangi..Oh ya, itu zaman dulu kala zaman belum ada IT dan apa itu teknologi..Kini lebih dahysat..Bergaduh di facebook  atau Twitter, memaki hamun sesuka hati, tanpa ada rasa segan dan silu kepada mata-mata yang memerhati..Rasa bangga bila ada yang menyokong segala tindakannya itu..Siapa yang lebih bayak emndapat sokongan maka dialah yang menang..Tapi pada akhirnya, insan yang di rebutkan dan di sayangi itu tidak memilih kedua-duanya, lalu memilih insan lain pula...Ha..kan membazir sahaja bergaduh berebut-rebut...

    Kerana katanya cinta itu buta, maka ada yang sanggup bergolok bergadai segala harta benda dan wang ringgit..Semuanya demi melihat insan yang di cintai bahagia dan tersenyum riang..Sanggup kerja part time semata-mata nak belikan hadiah buat insan yang di gelar cinta hati..Sanggup berhutang bank dan pinajm duit pama (papa & mama- ibu dan ayah..) semata-mata nak tunaikan harapan cinat hati supaya majlis perkahwinan nati meriah dan gah..Kononya kalau cinta sanggup lakukan apa saja, kalau tak cinta pasti tak sanggup melabur wang demi cinta..


  Kerana cinta itu buta, ramailah yang sanggup berkorban itu dan ini..Berkorban masa dan etnaga demi mencari erti cinta sejati dari insan bergelar manusia...Saggup pula ponteng kuliah, ponteng sekolah kerana mahu pergi berdating..Sanggup tipu ibu dan ayah, konon di beritahu mahu pergi aktiviti sukan dan berpersatuan..rupanya asyik berpeleseran dan berpimpin tangan...

~Jangan pernah salah dalam mentafsir apa itu ertinya cinta...Cinta itu adalah perasaan yang bermula dari hati kita, maka kita boleh mengawalnya agar ia tak lah melanggar batas-batas adab dan pergaulan sebagai manusia. Cinta itu tak seharusnya buta, tapi  cinta itu seharusnya celik..Celik dalam menilai baik atau burk, benar atau salah..Celik dalam menilai dna mebuat keputusan agar kelak diri tak merana dan tidak pula mudah tertipu dengan kilauan cahaya palsu semata-mata~

Soalan:-
1.Mengapa ramai antara kita yang sanggup berebut cinta dari manusia sedangkan cinta dari Tuhan Yang Maha Esa tidak pula cuba untuk di miliki atau di rebutkan untuk memilikinya...?

2.Mengapa ramai anatar kita mahu berkorban itu dan ini demi mengejar cinta manusia, tapi mengapa tidak sanggup berkorban masa untuk bersolat di tikar sejadah 5 kali sehari..? Sanggup berkorban masa untuk berdating sedangkan suruhan yang hakiki(solat) sanggup pula di ambil ringan dan kadangkala di ketepikan..?


Ps:-Entry hanya luahan idea biasa  dan pandangan peribadi penulis blog berkaitan isu ini...Credit gambar google image..

8 comments:

sea_lavender said...

pentafsiran seorang teman novelis tntg cinta~namun bkn sye ;

"Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat...''

bg sye sendiri kte menilai bagaimana kawalnya perasaan cinta kte itu~~
letakkn cinta Allah d tangga 1 dlm qalbu, diikuti baginda Rasulullah S.A.W dn sahabat, ibu bapa, saudara-mara dan strusnya insan yg bakal pimpin kte ke syurga~..Insya-Allah ingtn buat diri ini juga~

Miss Nadya said...

bercinta kerana Allah..

p/s :: tengs baca tips dari nad..

Awan Biru said...

Cinta tidak buta sebab ia sendiri tidak bermata. Manusialah yang buta kerana tidak tahu menilai cinta.

Cinta yang hadir kerana Allah atau cinta yang hadir kerana nafsu, kita pilih.

Namee Roslan said...

tak tahu lah nak kata buta ke tak sebab tak pernah lalui pun. tp kalau yg terlibat dengan cinta buta sampai menyusahkan diri sendiri.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm tah la... x feel it ngan my previous one.. mayb akan dengan next one?

rsanya cinta itu buta adalah cinta dari tuhan yang kita tak bisa nampak :)

Terbang Bersamaku said...

sea_lavender:- sy sangat setuju...cinta kpd Allah itu cinta yg paling utama...

sgt sweet konsep cinat mengikut teman awk itu..(^__^)

Miss Nadya :- sama -sama...=)

Awan Biru :- yup, mmenag betu..kt sebagai manusia lah yg mengawal perasan cinta itu sendiri macam mana ...

Namee Roslan :- cinta itu kadang2 boleh jadi sampai merana..tapi ytak seharusnya mcm tue, seharusnay kt kena cinta diri sendiri dulu...

Muhammad Saiazuan Norhalik:- semoga berjumpa cinta sejati satu hari nanti...=)

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

naseb la aku ni fail bab2 feeling meling ni.. so fikir tang parent ja dulu.. hohoho

Terbang Bersamaku said...

LinE PuTih LiNe HiTaM :- bagus lah mcm tue..sayngilah parents kt terlebihi dahulu..=)

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...