Translate

Monday, December 17, 2012

Jangan Jadi Boros...


Pernah tak kamu menjadi boros?
Kalau tak pernah itu sangatlah bagus, sila ucap tahniah untuk diri sendiri...
Tapi kan kadang-kadang kita susah nak ubah sikap boros yang ada pada diri kita..

Sebenarnya ada banyak faktor jugaklah yang menyebabkan kenapa seseorang itu boleh menjadi boros antaranya ialah:



~Tak tahu cara nak uruskan kewangan dengan betul..

~Dah terlampau banyak duit sampai tak tahu nak beli apa, sebab itulah duit yang ada di bazir-bazirkan saja...

~Mempunyai sindrom "Biar papa asal bergaya". Biar miskin, makan minum pun tak cukup tapi asalkan mesti sentiasa bergaya mewah..barulah ade class gtue...:p

~Nak nampak hebat..

~Memang hobi suka shopping...Bila tengah stress ajer shopping, bila tengah gembira pun shopping..Bila dapat gaji atau bonus ajer shopping..Kalau boleh 24/7 nak shopping ajer..Lagi best, kalau rumah ade kat dalam shopping complex. Boleh shopping hari-hari..

~Suka barang berjenama.Suka pakai yang jenama mewah-mewah. Tapi ada jugak yang jenis beli ajer, tapi tak pakai pun..Sebab memang dah hobi suka kumpul barang berjenama..

~Pengaruh iklan kat tv, majalah, suratkhabar, internet etc..


~Pengaruh rakan-rakan..

~Naluri diri sendiri sukakan kebendaan...




Cara nak elak dari bersikap boros:-

~Belajar cara uruskan kewangan dengan betul...Awak boleh pergi kursus atau kelas yang berkaitan(secara formal). Boleh juga awak dapatkan khidmat nasihat dari rkaan-rakan atau keluarga..:)

~Elakkan dari bergaul dengan individu yang bersikap boros...


~Kalau ada duit lebih-lebih tue , menabunglah dekat bank atau institusi kewangan yang berfaedah seperti tabung haji, takaful , amanah saham...Oh ya, lupa nak bagitahu..Kalau boleh displin kan diri dnegan buat simpanan sekurang-kurangnya 10% dari gaji untuk menabung untuk tujuan tabungan kecemasan, masa depan, pelajaran, kesihatan , kahwin etc..Takaful nie amat penting tau, at least kalau awak sakit-sakit ke ape tak payah pening-pening  nak pikir2 pasal bill hospital etc etc..Tabung haji pun penting jugak, MEsti awak pun ada hajat nak pergi haji kan..? so menabunglah dari sekarang ye..:)


~Kalau awak ada rezeki yang lebih, baiklah awak hulur-hulurkan sedikit derma ikhlas dekat mana-mana tabung masjid atau persatuan amal / badan-badan kebajikan. Contoh macam Aman Palestin, MAKNA,Anak-anak yatim, rumah orang-orang tua etc..Awak pun dapat pahala, dan rezeki awak InsyaAllah akan bertambah-tambah..(^___^)


~Kalau dah ada banyak sangat pakaian yang awak tak pakai lagi dan awak sendiri pun tak tahu bila awak boleh pakai. Daripada baju itu terbiar buruk dan berhabuk seperti tak dihargai. Maka elok sangat-sangatlah awak jual saja barang-barang itu secara online. Awak pun boleh dapat duit hasil jualan tue..Duit tu nanti awak boleh simpan ataupun gunakan untuk keperluan harian, ataupun boleh jugak awak dermakan ke badan-badan kebajikan..Ataupun awak boleh derma pakaian awak itu pada individu yang kurang berkemampuan.Ia lebih manis tau bila kita dapat kongsikan kegembiraan bersama ornag yang lebih memerlukannya..


~Kurangkan shopping..Ya, kurangkan sebab kalau nak elak terus memang tak bolehlah kan..? ehhehe..Sebab shopping complex merata-rata tempat macam cendawan tumbuh selepas hujan gtue..
Kalau boleh elakkan diri dari masuk kedai yang jual barang berjenama..Jika mahu shopping eloklah buat perbandingan dari segi harga dan kualiti terlebih dahulu.. Lebih baik jika bershopping ketika ada discount..boleh jimat sikit...:)

Oh awak tertanya -tanya macam mana saya dapat idea nak taip entry begini..??

   Sebenarnya saya nie taklah dalam kategori boros...Dulu masa kecik-kecik pandai ajer kumpull duit dalam tabung tiap-tiap hari...Tapi masa saya baru dapat kerja lepas grad dari Politeknik..Wah kemain terus sakan berbelanja tiap-tiap bulan tak hingat dunia..Masa tue hingusan lagikan, so memang lah tak pandai nak manage duit..Tiap-tiap bulan nak beli baju baru, seluar baru kasut baru...Tiap-taipa bulan jugaklah nak shoppiing sakan, padah gaji kecik ajer pun...=,="  Lagi masa dekat-dekat nak raya dapat bonus sebulan gaji, kemain suka..kebetulan pulak tengah ada jualan mega gtue..Kita pun ape lagi berbelanja mega lah jawabnya kan..Awak tahu kita boleh ajer habiskan RM900 dalam masa 5 jam ajer...=,=" Habis duit bonus, nangis..(T__T) ..Macam-macam lah yang di beli..Baju baru, seluar jeans, kemeja untuk pergi opis, seluar slack, shawl, aksesori, alat solek, kasut raya , kasut sport & sneakers dan   makan ..Padahal masa tue cuma pergi City Square kat banda jaybee ajer...Agaknya kalau banyak-banyak bangunan shopping complex yang disinggah mahu tekopak duit...=,="


   Sebenarnya itu bukanlah kali pertama saya kerja. Masa habis sekolah dulu pun pernah ajer kerja kilang kejap, jadi SPC & operator..Tapi masa kerja kilang tue taklah boros, sebab duit gaji yang dapat tue memang confirm tujuannya untuk menabung untuk further study.. Jadi masa tue, takdelah nak boros-boros nie..huhuhu..

Sekarang nie dah ade kesedaran dah dalam diri...Sejak -sejak kerja bahagian kewanagan nie..Dah tahulah nak manage duit sendiri sikit-sikt..Dah wujudlah kesedaran dalam diri dan rasa tanggungjawab pada parents kian menebal..Masuk tahun nie dah dua tahun kerja bahagian kewanagan nie. Sejak kerja kat sini, langsung kita tak beli jeans baru! Wah betul-betul jimat...Mungkin sebab kesedaran tue ade bila kita hari-hari kena uruskan hal berkaitan kewangan..Maka nampaklah depan mata yang bertapa pentingnya menguruskan kewangan dengan betul demi masa depan...=)

 

Oklah sampai disini saja entry saya...


P/s:

Hai semua...Sihat..?
Ehehehe..Sorry lambat sikit menaip entry baru untuk bulan December nie...
Paham-paham ajelah dah hujung tahun niekan busy sikit nak closing account, nak settle kan payment mereka-mereka, nak sipakan report untuk audit..etc etc..
Memang busy tahap maksimum...
Weekend pun kita kerja tau...
Oh ya, plus ujung-ujung tahun nie busy jugak dengan jemputan kenduri kahwin...
Jadi masa nak blogging tu agak terhad lah...


P.P/s:Entry ini adalah sepenuhnya  luahan pendapat dari saya selaku pemilik dan penulis blog ini. Ia adalah bersumber inspirasikan dari pengalaman diri sendiri..Credit gambar google image..

1 comment:

khairul hassan said...

boleh gelap mata dgn duit


jom layan motor.http://www.gilamodified.com/2012/12/jom-layan-motor.html

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...