Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh (اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ)
Salam Sejahtera
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Aku Menulis Bukan Kerana Nama, Aku Menulis Bukan Kerana Mahu Popular, Aku Menulis Bukan Kerana Mahu Mengejar Pangkat Dan Harta...~
♥Merpatiputih88♥

Tuesday, June 4, 2013

Puisi: Kopi


Semalam kelam tanpa warna...
Semalam pudar tanpa cahaya....
Semalam yang kelabu dalam beku..
Semalam yang menangis...
Semalam yang diam membisu...
Aku harapkan esok ada warna...
Aku mahukan esok ada cahaya...
Semoga esok tidak lagi beku membisu...
Semoga esok lebih ceria penuh gelak tawa....
Semoga esok tiada lagi tangisan di tepi mata...
Aku hanya menikmati kopi putih,
 Sambil memandang ke awan kelam yang jernih...
Ku lihat ada bintang dan bulan tersenyum padaku...
Dingin bayu malam itu ku biarkan sahaja...
Kerana aku tahu dingin itu takkan lama...
Kerana pasti esok akan muncul mentari..
Sekarang kamu semua sudah menutup mata...
Tapi aku masih di sini perlu selesai banyak perkara...
Perlu di siapkan semua kira-kira...
Tapi pena ini menarik hati aku untuk menulis puisi...
Lalu ku coretkan puisi ini...
Di tengah malam begini...
Aku sedang menghirup kopi...
Sambil fikiran melayang memikir masa depan yang tak pasti...
Kadang-kadang aku takut untuk menjengah masa depan...
Tapi aku tahu masa depan akan aku hadapi jua...
Aku, kopi dan masa depan...
Mungkinkah esok akan ada senyuman...???

P/s: Hanya sekadar coretan puisi ilham saya selaku penulis & pemilik  blog ini (http://merpatiputih88.blogpot.com). Hak cipta terpelihara. Tidak dibenarkan diterbitkan semula...

Kredit Gambar: Google Image...

7 comments:

Orange Vivaz said...

best2..

Sya_Merpati Putih 88 said...

thanks ye sudi bace..biase jer awak..:)

reenapple said...

esok tentunya ada senyuman. Tapi senyuman tidak seperti hari ini atau hari-hari sebelumnya. Senyum. :)

logorithm said...

Kreatif sungguh! Sambil menghirup kopi putih boleh timbul idea puisi pasal kopi.

I peminat kopi putih jugak. Suka try macam-macam brand untuk mencari yang terbaik. So far yang bagus termasuk brand Apache, Ah Huat & Super.

Sya_Merpati Putih 88 said...

reenapple : yup, saya selalu berharap begitu..semoga esok lebih indah dari hari ini..

logorithm: hehehehe..kadang2 idea tu datang secara tiba2 jer..susah nak jangka..;)

owh..sy mmg minat white coffee sebab kurang rasa pahit, dan kurang manis..ehhehe..sy paling suka setakat nie kopi ipoh white coffee, maybe lepas nie boleh try brand white coffee yg awk suggest kan tu..thanks.. :)

sobri yaacob said...

best.. dri dlu saya nak tnya..mcm mana sis dpt idea nak tulis puisi ye.. somedaya kna tlis buku psai puisi ni.. ni minat or sblem ni ada bljar tlis puisi dkat mana2 :)

Sya_Merpati Putih 88 said...

sobri yaacob : thanks..:)
idea nie datang secara spontan, ade juga yg mengisahkan diri sendiri..tapi majoriti tue secara spontan..
sy tulis puisi nie sebab minat..
tak pernah belajar secara formal pasal nk buat puisi..semuanya sebab minat.. :)
sy pun tak pernah terfikir utk ade buku sendiri...huhu.. :)

Special Notes For My Dear Darling

~"YOUR LOVE IS LIKE AN OCEAN THAT’S FLOWS INTO MY SOUL,YOUR VOICE IS SWEET LIKE MUSIC THAT CALMS MY LONELY WORLD,YOUR HANDS IS MY PROTECTION FROM HURT DEEP DOWN INSIDE,I CAN’T DO MUCH WITHOUT YOU I CAN'T GO ON ALONE"~merpatiputih88.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...