Bahan-bahannya
1-2 kg udang harimau
100 gram bawang merah-di tumbuk
2 biji bawang putih-di tumbuk
2 cm Halia -di tumbuk
2 cm Halia -di tumbuk
20 helai daun kari
garam-secukupnya
gula-secukupnya
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
3 sudu cili kering yang telah dikisar
1 sudu serbuk kari ikan
Cara-cara memasaknya
- Panaskan minyak dan gorengkan udang sehingga setengah masak. Angkat dan toskan. Ketepikan dahulu.
- Panaskan semula minyak.masukkan bawang merah , bawang putih dan halia lalu dikacau hingga kuning.
- setelah itu masukkan sos cili,cili kering dan serbuk kari yang telah dikisar dahulu. Kemudian masukkan sos tomato,daun kari,garam dan gula. Kacaukan semula sehingga rata.
- Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng tadi dan digaul semula.biar reneh seketika dan angkat. Sedia dihidang.
Sumber Resipi:- Emak saya....
P/s: Sesaja nak share resipi nie....Maaf, entry tidak bergambar...
7 comments:
mudah ja cara neh...
boleh la ila cuba...tapi takoot xmnjadi la..ehhehe
Owh.patut la xde gmbr, xletak gmbr rupanya. Ingtkn tenet kt sini slow td. hehe
huuuuu , boleh buat ni(budak baru nak blaja masak) HAHA
ILA HonEyBuNNy :- Try lah jgn takut2 k..(^__^)
Hana Soffelia :- hehehehe mmg tak letak gmbr sbb card reader sy ilang..huu..jadik tak dapat nak upload pic kat cnie...thanks sudi singgah blog sy..(^____^)
Scya Lollita :- yup, mudah jer nie...try lah..(^____^)
sebenarnya ni, sapa yg masak ni ek? heeee....:P
mak apa khabar? selamat berpuasa mak cik:)
waaaa....Pak pis dah boleh try...tadaaa...Tq hehe
Aina:- hehehe...kalau hari kerja mmg mak lah masak..tak sempat sy nak masak utk berbuka puasa...kalau cuti sy masak...
hurmm..mk sy tengah tak sihat..sy amik cuti arinie..nnt sy sampaikn psanan akak kat mk k..=)
Pak Pis :- resipi sgt mudah pak pis, sanang jer nak cube..=)
Post a Comment