Translate

Sunday, November 17, 2013

Kisah Cinta Alam Realiti Tak Seindah Fantasi



Cinta alam realiti ni tak sama macam kisah-kisah dongeng yang selalu kita baca, tak sama macam cerita dalam novel yang semuannya sempurna seratus peratus (langsung takde kelemahan / kekurangan)...
Biasa kita baca atau tengok kat tv atau filem mesti nak gempak dan sweet ajer...Ending cerita pun mestilah bahagia berbunga-bunga....
-Watak hero pulak mestilah nak yang handsome +bergaya+segak+tinggi lampai+ romantic+ loving+caring+kaya raya (tahap harta tak habis makan)
 -Watak heroin mestilah cantik+putih gebu+ bentuk badan sempurna+ayu+comel+tinggi macam model+sopan santun+berbudi bahasa+ pandai seba serbi....

   Itu semua kisah rekaan manusia, fiksyen semata-mata..! Jadi janganlah tertipu sampai tahap terpengaruh dengan kisah-kisah sempurna macam gitu! Jangan pulak sampai takut tak jumpa jodoh sampai sanggup nak buat bedah plastik, suntik sana-sini konon bila dah cantik vogue da vass boleh lah dapat tackle  calon suami yang kacak+ bergaya+ kaya raya tahap jutawan!

   Dalam mencari pasangan sehidup semati ni biarlah kita jujur dengan diri sendiri. Kalau si dia sayangkan kita si dia itu kenalah terima diri kita seadanya. Si dia itu haruslah sanggup terima kekurangan dan kelemahan kita disebalik kebaikan dan kelebihan kita itu. Sayang kita apa adanya dan takkan banding-bandingkan kita dengan bekas makwe-makwe dia sebelum kita atau perempuan-perempuan idaman hati dia...Dalam percintaan kejujuran , keihklasan, kesetiaan, kepercayaan, boleh bertolak ansur, boleh bertoleransi  itu adalah benda yang sangat penting untuk mengekalkan sesuatu hubungan dalam tempoh yang lama...

   Kalau dalam kisah yang kita pernah baca atau tengok kat tv / filem, kisah cinta mesti nak happy ending..Tapi ketahuilah bukan senang nak kekal bahagia dalam temph yang lama, dan tak semua kisah cinta akan berakhir dengan bahagia macam dalam cerita dekat filem / tv / novel..Mesti ada dugaan dan cabaran, ibarat kata orang tua-tua sedangkan lidah lagi tergigit.. Inikan pula kita dan pasangan mesti pernah berselisih faham, terkecil hati, termerajuk, bergaduh tu semua nornal...Mana ada hubungan yang sempurna ajer, langsung tak pernah ada dugaan langsung tak pernah ada berselisih faham..Itu normal, kita manusia biasa.. Berselisih pendapat itu pun perkara normal...Cuma itu semua bergantung pada kita juga, bagaimana kita nak mengawal rasa marah tu semua..

Mungkin bila kita terlalu obsess untuk meletakkan cinta itu harus sempurna serba serbi maka akan berlakulah perkara seperti ini:



Wanita yang punya paras rupa kurang menarik sanggup pergi buat bedah plastik..
Jumpa calon suami yang terpegun dengan kecantikan dia, sayang dan jatuh cinta kemudian berkahwin..
Bahagia...Kemudia mendapat seorang anak yang kurang comel..
Si suami tak boleh terima anak dia tak comel dan siap buat ujian DNA sebab tuduh si isteri curang...
Sekali keluar laporan ujian DNA sah anak itu anak dia dan si isteri...
Si isteri kemudian mengaku pernah buat pembedahan plasktik sebelum berkahwin, si suami tetap pertahan ego dan tak boleh terima.. Terus saman isteri..
Rupanya cinta suaminya pada si isteri hanyalah bersandar pada paras rupa semata-mata...

untuk artikel penuh boleh rujuk kat sini:
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Isteri_plastik_didendaRM381_333/Article/

Geram pulak bila baca statement suami dia tu bila sanggup hina rupa paras anak sendiri yang baru lahir!
"Anak perempuan kami terlalu hodoh hingga menakutkan saya"  

p/s: cuba rujuk balik gambar si bapa yang menghina anak sendiri itu....


Baby tu tak bersalah pun...
Janganlah sebab paras rupa dia yang kurang comel sampai sanggup taknak mengaku itu anak ..
Mungkin satu hari nanti dia yang kurang comel tu lah yang akan jaga kamu bila kamu dah tua terketar-ketar kelak...
Mungkin dia yang kurang comel tu akan lebih berjaya masa depannya, lebih pandai dan lebih kaya raya dari kamu yang menghina..
Tak sangka dalam zaman moden nie masih berlaku kisah macam cerita dongeng, manusia nyata tak pernah untuk berubah suka menilai melalui paras rupa semata-mata..
Patutlah klinik-klinik untuk buat pembedahan plastik dan suntikkan botox tumbuh macam cendawan...


p/s: Artikel ini adalah hanya luahan pendapat saya selaku pemilik dan penulis blog ini, terkurang dan tersilap harap dimaafkan...

3 comments:

reenapple said...

Setuju. Cinta alam realiti tak sama macam alam fantasi. Aku faham ini sebab aku menulis cerita macam ni, yang ada hppy ending. Happily ever after.

But then, ada ayat yg pernah kita baca, kita boleh tulis kisah cinta yang kita mahu, watak apa dan so on but then, kisah cinta kita, Allah yang tentukan.

Aku suka entri ini. :D

Sobri Yaacob said...

salam..
itu la pasai jgn kawin kerana paras rupa..
tapi kerana sayang, kerana paras rupa
bukan boleh tahan sampai ke tua..
muka lawa mcm mana pun, cucuk sana..cucuk sini.. kalau dah masuk 50.. 60 tahun ke atas kedut2 tetap akan nampak :)

logorithm said...

Huh. Macam lah si suami tuh hensem sangat.

Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...